In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Hoe moet Europa verder met Turkije van de autocraat Erdogan?

Na zijn verkiezingsoverwinning krijgt president Erdogan nog meer macht toebedeeld dan voorheen. Aan Turkije-rapporteur en Europarlementariër Kati Piri de vraag hoe Europa hierop het beste kan reageren.

Ontslagen Poolse rechter 'gewoon' weer naar werk

De Poolse opperrechter Malgorzata Gersdorf werd dinsdag ontslagen, maar zij legt zich daar niet zomaar bij neer. Ze ging ‘gewoon’ naar haar werk, aangemoedigd door duizenden supporters. De omstreden wet die ervoor zorgt dat zij gedwongen met pensioen moet, moest de Poolse premier Morawiecki tegelijkertijd verdedigen in het Europees Parlement in Straatsburg. Jenne Jan Holtland, Volkskrantcorrespondent in Centraal- en Oost-Europa, liep mee met Gersdorf.

Salvini vliegt er met gestrekte laars in

Italië heeft sinds een paar weken een nieuwe regering. En dat zal Europa weten. Vooral het optreden van Matteo Salvini (Lega) als minister van Binnenlandse Zaken trekt de aandacht, zoals bijvoorbeeld het weigeren van deboten vol met migranten. Inmiddels lijkt het erop dat hij behalve Binnenlandse ook Buitenlandse Zaken, Volksgezondheid, Transport, Defensie en Europese Zaken voor zijn rekening neemt. Een portret van Salvini door Lega-kenner Sarah de Lange.

Vogelvrij in Mexico

Het Amerikaanse immigratiebeleid leidt wereldwijd tot grote verontwaardiging. Maar in Mexico is de situatie nog grimmiger. Het land treedt keihard op tegen migranten uit Midden-Amerika, die daardoor het slachtoffer worden van roof en verkrachting. Collega Edwin Koopman sprak met migranten op hun tocht naar het noorden.

meer van Bureau Buitenland