VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Mugabe nu echt afgetreden

Feest in de straten van Zimbabwe. Mugabe is nu echt afgetreden. De laatste ontwikkelingen in Zimbabwe met Peter Hermes, Afrika deskundige en jarenlang de adviseur geweest van oppositieleider Tsvangirai, met wie hij nog steeds regelmatig contact heeft. En een reactie van de Zimbabwaanse journalist Shaun Matsheza

Bellen met de wereld: India

Collega Özlem Bulgan belt met de allereerste transgender bij de Indiase marine. De 25-jarige Sabi Giri onderging vorig jaar een geslachtsoperatie maar is nu niet meer welkom bij haar werkgever de marine. Ze wil weer terug aan het werk en probeert nu haar recht te halen.

 

Cambodja glijdt verder af naar dictatuur

De democratie in Cambodja krijgt de ene klap na de andere te verduren. De oppositieleider is gevlucht, de media wordt onderdrukt en vorige week is de belangrijkste oppositiepartij ontbonden. Premier Hun Sen doet er alles aan om zijn macht te behouden. Cambodja-deskundige Sebastian Strangio, auteur van het boek Hun Sen’s Cambodja, vertelt hoe het Aziatische land langzamerhand verandert in een dictatuur.

Ongehoorzame verhalen uit Argentiniƫ

De wet willen veranderen zodat je je eigen vader kunt aanklagen. Dat wil Argentijn Pablo Verna. Hij is een van de leden van Ongehoorzame Verhalen: een lotgenotengroep van volwassen kinderen van oorlogsmisdadigers. Bij het Argentijnse Congres dienden zij eerder deze maand een verzoek in tot wetswijziging. Ze willen kunnen getuigen tegen hun ouders die mensenrechten schonden tijdens de dictatuur. We bellen met Pablo Verna in Buenos Aires. Foto: AFP.

 

meer van Bureau Buitenland