In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Worden Ierse vrouwen baas in eigen buik?

Ierland staat op het punt een nationaal taboe te doorbreken. Vrijdag stemmen de Ieren over het veranderen van de abortuswet. Tot nu toe is Ierland is nog een van de weinige landen in Europa, waar abortus verboden is. Maar dat lijkt nu te gaan veranderen. Opiniepeilingen wijzen erop dat de 'Together for Yes’-campagne – het kamp dat vóór verandering van abortuswet is- op voorsprong staat. Maar zeker is de overwinning niet. Op straat in Dublin leeft het referendum, merkt correspondent Anne Saenen.

Eindhalte in Italiƫ: gedwongen prostitutie

De handel in Nigeriaanse vrouwen die per boot naar Italië komen, bereikt een triest hoogtepunt. De Zuid-Nigeriaanse staat Benin City is het belangrijkste vertrekpunt voor Nigeriaanse meisjes en vrouwen die via smokkelaars naar Europa gaan waar ze vaak in de prostitutie belanden. Waarom blijven die vrouwen toch gaan als hen in Europa en onderweg verschrikkelijke ervaringen wachten? Een reportage van correspondent Saskia Houttuin en Sarah Haaij. Deel 1 van een tweeluik over mensenhandel.

Trump blaast ontmoeting met Kim Jong-un af

Er leek iets moois op te bloeien tussen Trump en Kim Jong-un, er werd zelfs een munt geslagen voor hun geplande ontmoeting in Singapore. Nu blaast de Amerikaanse president de top af. Gaan de VS en Noord-Korea richting een escalatie? Kernwapenexpert Sico van der Meer, verbonden aan Instituut Clingendeal en Marc Vogelaar, oud-diplomaat die ook met Noord-Koreanen onderhandeld heeft, lichten toe.

Moet Rutte premier Modi de les lezen?

Nederland drijft al bijna vijf eeuwen handel met India. Dat zijn hele oude handelsbetrekkingen en die worden komende week door middel van een zware missie bestendigd. Morgenreizen er namelijk allemaal captains of industry af naar India, van maar liefst 131 bedrijven. Ook premier Rutte gaat, met in zijn gevolg nog vier ministers uit de regering. Wat zoekt deze enorme delegatie de komende dagen in India? Daarover India-deskundige Jan Breman.

meer van Bureau Buitenland