In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Wat er gebeurt als Brazilië ultrarechts afslaat

Er lijkt bijna geen twijfel meer over mogelijk: de ultrarechtse Braziliaanse politicus Jair Bolsonaro wordt de nieuwe president van Brazilië. Zondag gaan de Brazilianen naar de stembus in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen.Wordt zijn presidentschap straks werkelijk zo beangstigend als het nu in de media klinkt? En is zijn linkse opponent Fernando Haddad echt al uitgespeeld in deze eindsprint? Bijzonder hoogleraar Brazilië Studies Kees Koonings,verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en Universiteit Utrecht, is net terug uit het Zuid-Amerikaanse land en schuift aan.

Lagos het nieuwe modecentrum van de wereld?

Milaan, New York en Parijs hebben er een concurrent bij: Lagos, in het zuiden van Nigeria. Woensdag begint daar de Lagos Fashion Week. De miljoenenstad is uitgegroeid tot het centrum van de Afrikaanse modescene. Ook in Nederland blijft dit niet onopgemerkt, zo zag verslaggever Mirthe van der Drift die ging shoppen onder werktijd.

Italië moet zijn huiswerk opnieuw maken

Voor het eerst heeft de Europese Commissie een lidstaat gemaand om een nieuwe begroting in te dienen. De populistische Italiaanse regering wil volgens Brussel onverantwoord veel geld uitgeven. De Italianen vinden dat Europa niet moet zeuren, want zoveel andere landen houden zich volgens hen ook niet aan hun huiswerk. In ons Eurobureau bespreken we de botsing over het Italiaanse huishoudboekje met correspondent Tijn Sadée in Brussel en correspondent Angelo van Schaik in Rome; Rabobank-econoom Maartje Wijffelaars legt uit dat de vergelijking met andere landen toch niet echt op gaat.

De zaak Jose Antonio

In de Amerikaanse staat Arizona heropent een rechtszaak, die nog weleens zeer relevant kan blijken. Zes jaar geleden schoot daar een Amerikaanse grenswacht een Mexicaanse jongen dood, over de grens in Mexico. De jongen, Jose Antonio, zou met stenen gegooid hebben. Het was niet voor het eerst dat Amerikaanse grenswachten zich genoodzaakt zagen dodelijk geweld te gebruiken, maar in het verleden zijn zij altijd vrijuit gegaan. En dat kan in deze zaak anders aflopen. Een mogelijke veroordeling zou dan een belangrijk precedent zijn. Een reportage van correspondent Jurriaan van Eerten.

meer van Bureau Buitenland