In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Op vreemdelingenjacht in dienst van US Border Patrol

Hoe is het om te werken bij de Amerikaanse grensbewaking die jaarlijks honderdduizenden illegaal overstekende Latijns-Amerikanen in de woestijn arresteert? De Amerikaan Francisco Cantú zocht antwoord op die vraag en ging in dienst bij de US Border Patrol. Vier jaar lang trok hij in uniform door de woestijn. Over zijn ervaringen schreef hij een boek: De streep wordt een rivier. Collega Katy Sherriff sprak met hem.

Veranderen China en India samen de wereldeconomie?

Terwijl alle aandacht uitgaat naar de historische top tussen Noord- en Zuid-Korea, vindt er tegelijkertijd een andere, heel belangrijke ontmoeting plaats: de Indiase premier Narendra Modi gaat op bezoek bij de Chinese president Xi Jinping. Vorig jaar waren er nog grote spanningen tussen beide landen. De uitkomst van deze topontmoeting raakt meer dan een derde van de wereldbevolking en bijna een vijfde van de wereldeconomie. Susanne Kamerling van het Clingendael Instituut over deze top.

Topontmoeting Korea’s biedt hoop

Kim Jong-un is nog nooit zo ver gegaan in zijn beloftes om het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma te ontmantelen. Voor het eerst in tien jaar vindt een topontmoeting plaats tussen de twee Korea's, in aanloop naar deze onderhandelingen beloofde de Noord-Koreaanse leider al te stoppen met kernproeven. De weg naar groei en vrede lijkt open te liggen, maar tegen welke prijs? Te gast zijn Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden, en Michiel Hoogeveen, politicoloog en Koreakenner.

Het nieuwe extreemrechts in Duitsland

Rechts zit in de lift in Europa. Ook rechts dat tegen het extreme aanschuurt. Identitaire burgerbewegingen bewaken de buitengrenzen van Europa, nieuwe politieke partijen en denktanks bouwen aan een nieuw, rechts verhaal. Zelfs in Duitsland, waar tot voor kort de aanwezigheid van extreemrechts ondenkbaar was in de politiek. VPRO Tegenlicht-collega Britta Hosman dompelde zich onder in de nieuwe rechtse Duitse voorhoede.

meer van Bureau Buitenland