VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

dinsdag 25 april

Café Europa! Vive la France, vive l'Europe?

Vlak na de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen: Café Europa! live vanuit het VondelCS in Amsterdam. Over de verkiezingen in Frankrijk en de gevolgen voor Europa. Met schrijver en NRC-columnist Bas Heijne en Mathieu Segers, hoogleraar Europese geschiedenis en integratie aan het University College Maastricht.

Macron versus Le Pen, de redder van Europa versus de schrik van alle kosmopolieten. Maar is Marine wel zo extreem? Kan Emmanuel de popster president worden waar de Fransen naar smachten? En waarom is Bas Heijne zo gecharmeerd van lange lunches in chique hotels?

Bekijk hieronder de hele uitzending.

woensdag 26 april

Sounds of Pnom Penh: Gezinsuitje

In de serie 'Sounds of Pnom Penh laat correspondent Kris Janssens ons horen hoe de Cambodjaanse hoofdstad klinkt. Hij neemt ons mee op een typisch gezinsuitje.

Hier terugluisteren.

 

donderdag 27 april

Reportage blokkade oosten van Oekraïne

Ook al is er drie jaar oorlog tussen Oekraïne en de pro-Russische milities in het oosten van het land, ook al zijn er 10.000 doden gevallen en hebben beide kanten vele krijgsgevangenen gemaakt... De handel ging al die tijd gewoon door. Tot nu. Eerst blokkeerden activisten het kolentransport over de rails. Toen heeft de regering in Kiev alle handel met Donbas verboden. En nu is ook de levering van stroom aan separatisten-Loehansk helemaal stopgezet. Wat moet Oekraïne beginnen met het uiterste oosten van het land, waar door Rusland gesteunde milities het voor het zeggen hebben? Onze correspondent Michiel Driebergen doet verslag van een nieuwe blokkade in dit conflict.

Hier terugluisteren.

vrijdag 28 april

Turkse journalisten massaal in de bak

"Wereldwijd is er een sluipende oorlog gaande tegen de journalistiek".Dat zeggen de onderzoeksorganisaties Freedom House en Free Press Unlimited.

Ook de persvrijheid in Turkije staat steeds meer onder druk. Op verschillende ranglijsten die deze week zijn gepresenteerd zakt Turkije verder weg. Zo is het land koploper als het gaat om het aantal gevangen journalisten. Een gesprek hierover met Erdem Gül van de kritische en seculiere krant Cumhuriyet.

Hier terugluisteren.