In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

De Onfatsoenlijken

Waarom voelen zoveel mensen zich aangetrokken tot populistische partijen als de PVV, Lega of AfD?
Zelf wakker geschud door de Brexit en de verkiezing van Donald Trump, maakt de Belgische journalist Jan Antonissen een reis dwars door de Europese ‘rust belt’: de oude industriegebieden van het Ruhrgebied tot Limburg en van Noord-Frankrijk tot aan Italië. Zijn boek De Onfatsoenlijken is een zoektocht naar Europese burgers voor wie globalisering geen kansen biedt op goedbetaald werk, maar vooral de angst aanwakkert dat hun toekomst slechter wordt. Een verslag over de verliezers in de samenleving die volgens Antonissen te makkelijk worden weggezet als racistische white trash.

Braziliaanse vrouwen tegen Bolsonaro

In Brazilië groeit niet alleen de aanhang, maar ook de afkeer van de ultrarechtse presidentskandidaat Bolsonaro. De nieuwste actie komt van Braziliaanse vrouwen die hem zien als een vrouwenhater. Zaterdag organiseren zij in het hele land demonstraties tegen de kandidaat. De actie komt voort uit Facebookpagina Vrouwen Verenigd Tegen Bolsonaro, die in drie weken tijd meer dan 3 miljoen leden verzamelde - uitsluitend vrouwen. Katy Sherriff belde met Ludimilla Teixeira, de initiatiefneemster van de pagina.

Battle for Brexit - Mays dilemma

De tijd dringt voor de Britsepremier Theresa May om tot een Brexit-akkoord te komen met Brussel. May’s zogenaamde Chequers-deal krijgt zowel in eigen land als bij haar Europese collega's niet de steun waar zij op hoopte. Zelfs de optie voor een tweede referendum ligt weer open. In onze nieuwe Battle for Brexit-rubriek bespreken we May's opties met Gareth Davies, hoogleraar Europees recht verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Radiostation tegen terreurgroep Boko Haram

Al bijna tien jaar lang zaait terreurgroep Boko Haram dood en verderf in het westen van Afrika. In Nigeria en omringende landen zijn al meer dan twee miljoen mensen ontheemd, en tienduizenden mensen omgekomen. Het radiostation Dandal Kura, uit de noordelijke stad Maiduguri, biedt burgers temidden van geweld de broodnodige informatie en laat ze ook zelf aan het woord. De medewerkers van dit radiostation worden nu bedreigd door de leider van Boko Haram. Een reportage van Saskia Houttuin uit Nigeria.

meer van Bureau Buitenland