VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Afscheiden van Cataloniƫ

Het bestuur van de Spaanse deelregio Catalonië wil dat de Catalanen zondag stemmen over onafhankelijkheid van Spanje. Ondanks een verbod van het Spaanse hooggerechtshof zetten de separatisten hun plannen tot nu toe door. In het dorpje Batea, aan de westgrens van Catalonië, vinden de inwoners die onafhankelijkheidsdrang maar niks. Ze willen hun eigen referendum om zich op hun buurt weer af te scheiden van Catalonië. Correspondent Jessica van Spengen reisde naar het dorp dat grenst aan buurregio Aragón.

Intimidatie buitenlandse natuurbeschermers

Nederlandse boswachters springen in de bres voor hun collega-natuurbeschermers over de grens. Ze boden vandaag een petitie aan de Tweede Kamer aan met de oproep om werk te maken vaneen VN-verdrag. Met betere internationale afspraken moet een eind komen aan het intimideren en moorden van mensen die opkomen voor de natuur. De Cambodjaanse boswachter Rohit Singh strijdt tegen de illegale houtkap en tijgerstroperij in zijn land en weet hoe hard zulke hulp nodig is.

Timmersmans over de toekomst van Europa

Europa staat op een kruispunt: meer of minder Europa is devraag die verschillende lidstaten moeten beantwoorden. Lang werd gehoopt dat bondskanselier Angela Merkel samen met haar Franse ambtgenoot Emmanuel Macron gezamenlijk het voortouw zouden nemen. Maar met de recente Duitse verkiezingsuitslagen ligt het allemaal iets gecompliceerder. De grote vraag is nu hoe de Europese Commissie met deze nieuwe situatie om zal gaan. Verslaggever Rik Delhaas vraagt het aan Eurocommissaris Frans Timmermans.

Engelstalig Kameroen wil ook onafhankelijkheid

Het is al maandenlang onrustig in het westelijk deel van Kameroen, waar de Engelstalige minderheid in opstand is tegen de regering in hoofdstad Yaoundé. Bij protesten vielen meerdere doden en honderden jonge activisten zitten gevangen. De maat is vol, komende zondag 1 oktober wil Engelstalig Kameroen de onafhankelijkheid uitroepen. De centrale regering treft strenge maatregelen en stuurt elke dag meer militairen naar de regio. Michael Ayong is vertegenwoordiger van Engelstalig Kameroen in Nederland en is te gast in de studio.

meer van Bureau Buitenland