In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Mexicaans stadje knikkert politici eruit

In heel Mexico worden komende zondag presidentsverkiezingen gehouden. Heel Mexico? Nee, een klein stadje heeft bedankt voor de eer. In Cherán gooiden de bewoners alle politici eruit, en sindsdien heerst er rust. Verslaggever Edwin Koopman ging kijken en maakte een reportage.

Morele ondergrens van het migratiedebat

Hoe moreel zijn de maatregelen waarmee de Europese Unie de komst van migranten tracht te beperken? Waar de hekken van Hongarije eerder nog algemeen veroordeeld werden, willen steeds meer landen de grenzen sluiten. Van Europees geld kan Algerije migranten, die door de Sahara trekken, oppakken en ze vervolgens terugsturen naar Niger. Over deze morele problemen bij het migratiedebat is te gast de politicoloog Kiza Magendane, die zelf in 2007 vanuit Congo naar Nederland kwam.

De opiumoma's van Arizona

Stel je bent tegen de zeventig, woont in een voorstad ergens in Arizona, en denkt na een leven lang hard werken rustig van je pensioen te kunnen genieten... Maar dan moet je onverwacht voor je kleinkinderen zorgen. In de Verenigde Staten overkomt dit nu duizenden ouderen, omdat hun eigen kinderen verslaafd zijn geraakt aan drugs en medicijnen, zoals het dodelijke Fentanyl. Een reportage van correspondent Jurriaan van Eerten. (foto: Eline van Nes)

De opstand in de Rif leeft voort - ook in Europa

De Noord-Marokkaanse regio de Rif bevindt zich in een turbulente periode. De volksbeweging Hirak met als leider Nasser Zefzafi heeft massa’s mensen op de been gebracht in de havenstad Al Hoceima. Maar ook de Europees-Riffijnse diaspora is door de gebeurtenissen daar gegrepen. Voor het eerst komt een bont gezelschap van academici en activisten in een Nederlandstalige publicatie naar buiten met verhalen over deze protesten. Samensteller Btisam Akarkach over het boek: Opstand in de Rif.

meer van Bureau Buitenland