In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Indonesische boeren dupe van palmolie-industrie

Palmolie is big business. Palmolie zit in zeep, koekjes, shampoo, pindakaas en sauzen. In schoonmaakmiddelen, margarine en cosmetica. Het heeft een duurzaam imago omdat het voor biodiesel en groene stroom wordt gebruikt. Maar de productie van palmolie leidt ook tot ontbossing en landjepik door grote bedrijven. En veel kleine boeren accepteren dat niet meer. Bijvoorbeeld op het Indonesische eiland Sulawesi, waar verslaggever Jacqueline Maris op onderzoek ging. Arend van Wijngaarden, voorzitter van CNV Internationaal geeft een reactie op de reportage over palmolie en de rol van Nederland met de palmolie-industrie in Sulawesi.

Dwars door China

Door het hart van China was met ruim een miljoen kijkers opnieuw een groot succes. Presentator Ruben Terlou heeft de personen die hij tijdens deze reis sprak niet alleen vastgelegd op video, maar ook gefotografeerd. Deze zaterdag opent in Museum Hilversum zijn foto-expositie 'Dwars door China'. Met levensgrote foto’s geeft hij een gedetailleerde indruk van de ontwikkelingen in het China van nu. (Foto: Ruben Terlou)

6000 talen bedreigd

Naar schatting verdwijnt er gemiddeld elke twee weken een taal van de aardbodem en daarmee een schat aan informatie. Maar liefst 6000 van de 7000 talen die nu worden gesproken, dreigen de komende eeuw te verdwijnen. Vooral in Brazilië en omringende landen winnen het Portugees en Spaans grondgebied. Daarom proberen taalwetenschappers zoveel mogelijk talen te documenteren, zoals Pieter Muysken en Martine Bruil, verbonden aan Universiteit Leiden.

Historische ontmoeting twee Korea’s

Afgelopen donderdag begonnen topambtenaren van de aartsvijanden Noord- en Zuid-Korea met de voorbereidingen van de ontmoeting die volgende maand plaats zal vinden tussen de leiders van beide landen. Oud-diplomaat Marc Vogelaar vertelt uit eigen ervaring hoe het is om met Noord-Koreanen te onderhandelen. Hij heeft namens de Europese Unie gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van het Noord-Koreaanse regime.

meer van Bureau Buitenland