VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 op NPO Radio 1. Nieuws en analyses uit alle windstreken.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

maandag 27 maart

Reportage: Wit-Rusland

Het afgelopen weekend greep de oproerpolitie keihard in tegen het massale burgerprotest in Minsk. Wat beweegt de mensen in Wit-Rusland om nu – met alle risico van dien -de straat op te gaan en te demonstreren tegen de almachtige president Loekasjenko? Een reportage van onze correspondent Michiel Driebergen, die bij de demonstraties aanwezig was en ’s nachts optrok met een actievoerende graffiti artiest.

Hier terugluisteren.

dinsdag 28 maart

Startschot voor Brexit

Na woensdag 29 maart is er geen weg meer terug voor de Britten. Dan overhandigt de Britse EU-ambassadeur in Brussel officieel de ‘scheidingspapieren' aan EU-voorzitter Donald Tusk. Met het in werking treden van het beruchte 'Artikel 50' kunnen de Brexit-onderhandelingen beginnen. Maar hoe die verlopen, weet niemand. Voor zowel het Verenigd Koninkrijk als voor de Europese Unie dreigt een pijnlijke en kostbare breuk. In ons Eurobureau Gareth Davies, hoogleraar Europees recht aan de VU en NRC-journalist Titia Ketelaar, tot voor kort correspondent in het Verenigd Koninkrijk.

Hier terugluisteren.

woensdag 29 maart

Reportage: drugsoorlog houdt de Filipijnen in zijn greep

Op de Filipijnen voert president Rodrigo Duterte een drugsoorlog zonder genade. Al meer dan 8000 vermeende drugsdealers en -gebruikers kwamen om door buitengerechtelijke executies. En als het aan Duterte ligt, is zijn gewelddadige strijd tegen de drugshandel nog lang niet ten einde. Een reportage uit de Filipijnse hoofdstad Manila van Rik Delhaas en Byan Bocar.

Hier terugluisteren.

 

 

donderdag 30 maart

De aanloop naar het Turkse referendum

Deel 1: Turkije en de NAVO

Op 16 april mogen de Turken zich uitspreken over een wijziging van de grondwet. Daarmee wordt formeel vastgelegd dat de president meer bevoegdheden krijgt en langer kan aanblijven. Velen in het binnen- en buitenland vrezen dat Turkije zich hiermee onder Erdogan ontwikkelt tot een autocratie. In aanloop naar dit referendum presenteert Bureau Buitenland daarom een serie over Turkije en onze relatie met het land.

Deel 1 van de serie gaat over Turkije en de NAVO. Hoe problematisch zijn de politieke ontwikkelingen in Turkije voor dit militaire bondgenootschap? En als de zaken escaleren, wat zijn de geopolitieke gevolgen van een NAVO zonder Turkije? Te gast: Rob de Wijk van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, Tweede Kamerlid Han ten Broeke (VVD) en Turkoloog Erhan Gürer.

Hier terugluisteren.

vrijdag 31 maart

Onrust Franse Chinezen in Parijs

De grote Chinese gemeenschap in Parijs is woedend. Franse Chinezen demonstreerden avonden achter elkaar elkaar tegen de moord op Liu Shaoyo, die eerder werd doodgeschoten door de Franse politie in het bijzijn van zijn kinderen. Volgens de politie ging het om zelfverdediging, maar nabestaanden hebben het over moord. We spreken over deze opmerkelijke kwestie met Yao Zhongbin, auteur van het onlangs gepubliceerde boek ‘Ondergronds in Parijs’ waarin het leven van de vele illegale Chinezen in de Franse hoofdstad wordt beschreven.

Hier terugluisteren.