VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Sounds of Nairobi: comedyshow

In de serie 'Sounds of Nairobi' laat correspondent Eva de Vries ons horen hoe de Keniaanse hoofdstad klinkt.

Vrouwen overleven ISIS

Nu het kalifaat van de Islamitische Staat in hoog tempo afbrokkelt, komen er steeds meer verhalen naar buiten van mensen die ISIS hebben overleefd. Journalist Judit Neurink tekende eerder al de verhalen op van de tot seksslaaf gemaakte Yezidi-vrouwen, nu heeft zij een nieuw online boek: Vrouwen overleven ISIS, waarin ze de ervaringen deelt van gewone soennitische vrouwen onder ISIS-bestuur. En niet in de laatste plaats: van vrouwen die zich al dan niet vrijwillig aansloten bij de terreurbeweging.

Reportage: ‘The Other Side’ in Tirana

In de Albanese hoofdstad Tirana wordt nu in het Nationaal Historisch Museum het werk van 12 Nederlandse documentaire fotografen tentoongesteld. Onder de titel ‘The Other Side’ is hun werk bijeengebracht dat is gemaakt in het voormalige Oostblok. Vooral foto’s die fotograaf Piet den Blanken maakte in 1987 in het toen nog hermetisch afgesloten Albanië, staan centraal. Deze foto’s blijken dertig jaar later voor Albanese jongeren van historische en culturele waarde. Een reportage uit Tirana over kunst met een Oranje randje, gemaakt door fotograaf en radiomaker Ad Nuis.

Agadez, brandpunt in de woestijn

Agadez, de woestijnstad in het noorden van Niger die Sub-Sahara Afrika verbindt met Libië, is in een mum van tijd uitgegroeid tot de belangrijkste doorvoerstad voor migranten op weg naar Europa. In een poging migranten tegen te houden pompt de Europese Unie honderden miljoenen euro's in Niger. Deze worden vooral besteed aan een zwaar arsenaal aan maatregelen, zoals intensieve grensbewaking en het oprollen van smokkelnetwerken. En met succes: het aantal migranten dat in het land wordt geregistreerd is flink afgenomen. Maar het Europese migratiebeleid heeft ook andere, vaak dodelijke, gevolgen. We spreken politicoloog en migratie-onderzoeker Fransje Molenaar van het Clingendael Instituut, zij is net terug uit Niger.

meer van Bureau Buitenland