VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 op NPO Radio 1. Nieuws en analyses uit alle windstreken.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

dinsdag 4 april

De aanloop naar het Turkse referendum

Deel 2: wat voor man is Erdogan?

Bureau Buitenland presenteert in de aanloop naar het Turkse referendum de belangrijkste thema’s voor Turkije en Europa. In deel twee staat president Erdogan centraal, de man die al meer dan tien jaar de Turkse politiek domineert en zijn grip op het land nog verder wil verstevigen. Wat wil hij met Turkije en waartoe is hij in staat om daar te komen? Te gast: hoogleraar Turkse talen en culturen Erik-Jan Zürcher van de Universiteit Leiden en Michiel Leezenberg, filosoof en deskundige op het gebied van de islam.

Hier terugluisteren.

donderdag 6 april

Jan Pronk over VN-missies

Als het aan de Verenigde Staten ligt moeten de Verenigde Naties eens goed nagaan of de huidige VN-vredesmissies nog wel doelgericht zijn. Daarvoor pleit de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley vandaag. Het is al bekend dat het Witte Huis fors wil bezuinigen op de vredesmissie in Congo. De gevolgen van de nieuwe Amerikaanse koers bespreken we met Jan Pronk, die jarenlang voor de VN werkzaam was in onder meer Sudan.

Hier terugluisteren.

vrijdag 7 april

Amerikaanse raketaanvallen in Syriƫ

De Amerikaanse raketaanval op het Syrische regeringsleger heeft in potentie grote geopolitieke gevolgen. Zo komt de toch al gespannen relatie tussen Rusland en de VS verder op scherp te staan. Rusland veroordeelt krachtig het Amerikaanse ingrijpen: Putin spreekt van agressie tegen een soevereine staat en schending van het internationale recht. En de Russen hebben zelf ook meteen gereageerd: ze hebben de samenwerking met de VS beëindigt boven het Syrische luchtruim. Die afspraak was gemaakt om botsingen tussen Russische en Amerikaanse straaljagers te voorkomen. We spreken met Ruslanddeskundige Joris van Bladel

Hier terugluisteren.