In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Cubaanse cultuur in de ban

De nieuwe Cubaanse president Miguel Diaz-Canel profileert zich als een hervormer, maar achter de schermen neemt de repressie toe. Eén van zijn eerste decreten moet een einde maken aan alle niet-officiële kunst. Vrijdag wordt de maatregel van kracht. Edwin Koopman peilt de stemming onder Cubaanse kunstenaars. Foto: Artistas Cubanxs en Contra del Decreto 349

Mensenrechten in crisis

Het VN-migratiepact, ook bekend als de Verklaring van Marrakesh verkeert in zwaar weer. Al tien landen hebben zich teruggetrokken en in België wordt zelfs rekening gehouden met de val van de regering. Wat is er nog over van het respect voor de mensenrechten, en de Universele Verklaring die volgende week 70 jaar bestaat? Hierover te gast: Barbara Oomen, hoogleraar aan University College Roosevelt en Jos Geysels, Minister van Staat en voormalig fractievoorzitter van de Belgische groenen Agalev.

Theater en taboes in Oeganda

Theater over homorechten in een land waarhomoseksualiteit verboden is. Een toneelstuk over misdaden door het leger, ineen land waar je voor veel minder in de cel kan komen. De Oegandese theatermaakster Judith Adong is geen bang type. Terwijl haar vrienden zich verbazen dat ze nog niet is opgepakt, gaat ze taboes te lijf met theater en muziek. Ze wint daarmee één van de Prins Claus Prijzen 2018.

De strijd om de opvolging van Merkel

Morgen begint het tweedaagse partijcongres van de CDU in Hamburg. Daar wordt de opvolger van Angela Merkel als partijvoorzitter gekozen en de politieke strijd daarover is volop gaande. Wordt de nieuwe voorzitter op termijn ook automatisch de nieuwe politiek leider van Duitsland? Is dit het einde van het tijdperk Merkel of is haar rol nog lang niet uitgespeeld? Te gast in onze rubriek het Eurobureau Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut en Anthonya Visser, hoogleraar Duitse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Leiden.

meer van Bureau Buitenland