In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

HIV als front souvenir

Terwijl HIV in de meeste landen met succes wordt teruggedrongen, groeit het aantal infecties in Oekraïne. De voornaamste oorzaken zijn drugsgebruik en prostitutie. Het probleem is al jaren het grootst in de regio Donbas, in het oosten van het land, waar ook nog oorlog woedt. In het frontgebied, waar tienduizenden soldaten zijn gelegerd, wordt het met de gezondheid niet zo nauw genomen, merkt onze correspondent Michiel Driebergen. Een reportage.
(foto: Adriaan Backer)

Hoop voor Ethiopiƫ

Sinds het aantreden van premier Abiy Ahmed is de politieke vrijheid toegenomen en is het vredesproces vlotgetrokken met buurland Eritrea waarmee jarenlang een bloedige oorlog woedde. Al gaat niks vanzelf, zo ondervond correspondent Ilona Eveleens.

Repressie Nicaragua treft Nederlanders

Nederlandse eigenaars van hotels zijn het slachtoffer geworden van de repressie door de regering van president Daniel Ortega. Het land is al maanden onrustig door felle protesten tegen de regering, die keihard optreedt tegen de demonstranten, alleen de laatste maand vielen er al 150 doden. Ook buitenlanders worden niet langer gespaard. Collega Edwin Koopman sprak met drie Nederlanders die zijn bedreigd, gearresteerd of gemolesteerd. Een van hen is inmiddels op de vlucht naar buurland Costa Rica.

Colombia vervolgt bananen bazen van Chiquita

Je proeft het niet gelijk als je hem in de yoghurt prakt, maar als er het merk ‘Chiquita’ op staat dan heeft uw banaan mogelijk een bittere bijsmaak. Colombia gaat dertien voormalige directeuren van bananengigant Chiquita vervolgen wegens het financieren van rechtse doodseskaders. Onder de aangeklaagden zijn ook drie Amerikanen. Tussen 1997 en 2004 zijn in Colombia honderden en mogelijk duizenden boeren vermoord door groepen die door Chiquita werden betaald. Joris van de Sandt van vredesbeweging Pax over deze aanklacht. Foto: AFP / Luis Acosta

meer van Bureau Buitenland