VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

De Zomer Express

Onze zomerserie De Zomer Express duurt tot en met 18 augustus. Iedere avond praten we uitgebreid met een gast over een land, een thema of een regio. Uiteraard houden we ook tijdens de Zomer Expres het nieuws bij. 

De Braziliaanse beerput

In Brazilië haalt het ene na het andere politieke corruptieschandaal de voorpagina's. De veroordeling van ex-president Lula da Silva was deze maand groot nieuws. En ook de huidige president Michel Temer vecht voor zijn politieke leven. Komende woensdag bepaalt het congres of hij wel of niet vervolgd gaat worden voor corruptie. En dit nadat zijn voorganger Dilma Rousseff vorig jaar óók al is afgezet voor gerommel met de begroting. Wat is er toch gaande in Brazilië? Komt er meer corruptie voor dan in de buurlanden? Of leiden omkooppraktijken in dit Zuid-Amerikaanse land eerder tot een rechtszaak. In onze Zomer Express te gast schrijfster en consultant Ineke Holtwijk, die al bijna 30 jaar in Brazilië woont.

In Azerbeidzjan is niets wat het lijkt

In Azerbeidzjan is niets wat het lijkt. Dat is de belangrijkste les van de Nederlandse fotograaf Ad Nuis, die de afgelopen jaren meer dan tien keer de rijke oliestaat bezocht. Met grote sportevenementen als de Formule1 en de Europese Spelen presenteert Azerbeidzjan zich als een rijk en modern land, maar achter dat rookgordijn gaat een hele andere wereld schuil. Armoede, onderdrukking en een complex geopolitiek spel horen ook bij deze dictatuur. Ad Nuis is te gast om over zijn projecten in het land te vertellen.

 

De belofte van Sisi

'Goede voortekenen' is de titel van de Egyptische pophit die in de zomer van 2014 overal in het land te horen was. Egypte ademde een sfeer van optimisme: het zou allemaal wel goed komen. Dat was ook de belofte van de toenmalige veldmaarschalk Abdul Fatah al-Sisi, die in juni van dat jaar tot president was verkozen. Een ware Sisi-mania was geboren: winkeliers verkochten Sisi-chocolade, Sisi-posters en – jawel – Sisi-onderbroeken. Drie jaar later hebben Egyptenaren moeite de eindjes aan elkaar vast te knopen. Simpel basisvoedsel zoals suiker, babymelk en kip zijn luxegoederen geworden. Ook nemen terreuraanslagen door allerlei extremistische groepen toe. Onze gast, correspondent Eduard Cousin, zag het allemaal van dichtbij gebeuren.

Monika Sie over Fort Europa

Deze zomer is het twee jaar geleden dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel met haar inmiddels legendarische woorden 'Wir schaffen das' de deuren open zette voor honderdduizenden vluchtelingen, met name uit Syrië. Inmiddels komen er steeds minder vluchtelingen uit het Midden-Oosten, maar zijn het vooral vluchtelingen en migranten uit Afrika die het Europese vasteland bereiken. Een ontwikkeling waar landen in Europa weinig van moeten hebben. Door de grensbewaking op te voeren en migratiedeals te sluiten hoopt de Europese Unie migranten tegen te houden. Gaat dat lukken? Over de uitvoerbaarheid van 'Fort Europa' spreken we Monika Sie, directeur van het Clingendael Instituut.

 

meer van Bureau Buitenland