VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Reportage: Dictatuur in Phnom Penh

Oppositie voeren in Cambodja: dat woord kreeg afgelopen maand een totaal andere klank. Premier Hun Sen is al 30 jaar aan de macht, verkiezingen worden gemanipuleerd en tegenstanders worden voor de rechter gesleept. Toch was er tot nu toen één troost: de oppositie had een stem in het parlement. Tot er iets onverwachts gebeurde. Een reportage van Zuidoost-Azië correspondent Kris Janssens.

Zimbabwaanse paleisrevolutie

Na 37 jaar vertrok Robert Mugabe als president van Zimbabwe na een coup die geen coup mocht heten. Zijn eerder ontslagen vicepresident Emmerson Mnangagwa nam het stokje over. Peter Hermes, jarenlang adviseur van oppositieleider Morgan Tsvangirai, reisde spoorslags af naar Zimbabwe na het nieuws. Hij is net terug van zijn eerste bezoek aan Zimbabwe zonder president Mugabe

 

Narco blijft de baas in Mexico

De Mexicaanse drugsoorlog staat deze week volop in de belangstelling in Nederland. Komende vrijdag krijgt activiste Graciela Pérez in Den Haag de jaarlijkse Mensenrechtentulp uitgereikt. Enkele dagen later komt journaliste Anabel Hernández de jaarlijkse Vrijheidslezing houden. Beide evenementen draaien om de Mexicaanse drugsoorlog en de tienduizenden doden die daarbij ieder jaar vallen. In de studio bijzonder hoogleraar Mexico Studies Wil Pansters van de Rijksuniversiteit Groningen.(foto: EPA/JUAN CARLOS CRUZ)

Toch een Brexit-akkoord

Woensdag waarschuwde Mark Rutte nog voor een chaotische Brexit, vrijdag lag er toch een eerste Brexit-deal op tafel.

meer van Bureau Buitenland