VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Thuis in Turkije

Een nieuw dieptepunt in de Duits-Turkse betrekkingen: als het aan Angela Merkel en haar opponent Martin Schulz ligt, komt er voor Turkije een einde aan de gesprekken over het EU-lidmaatschap. En dat terwijl de relatie tussen beide landen al enorm onder druk staat. Dit in tegenstelling tot andere delen van de wereld, waar heel anders wordt gedacht over het land van president Erdogan. Melvyn Ingleby, correspondent voor Trouw, zag op zijn taalschool in Istanbul hoe medestudenten met een heel andere blik naar Turkije kijken.

Onder ons: IS in Duitsland

Het verhaal van de Syrische-Koerd Masoud Aqil over zijn gevangenistijd bij IS, vlucht uit Syrië en zijn zoektocht naar zijn beulen in zijn nieuwe thuisland, is in het Duits verschenen. In het boek 'Mitten unter uns' beschrijft de voormalige journalist zijn opmerkelijke ervaringen: met hulp van andere lotgenoten speurt hij in het hart van Europa IS- strijders op, die als vluchteling niet ver van hun slachtoffers een nieuw bestaan hebben opgebouwd. Collega Abdou Bouzerda las het boek en schuift aan.

Censuur Russische kunstwereld

In Rusland ligt de kritische kunstwereld onder vuur. De prominente theaterregisseur Kirill Serebrennikov werd twee weken geleden gearresteerd op verdenking van verduistering van overheidsgeld. Volgens critici is hij opgepakt wegens maatschappijkritisch werk. We spreken met slavist en specialist Russische cultuur Sjeng Scheijen.

Vier maanden opstand in Venezuela

Deze zomer stond het land op zijn kop door massademonstraties tegen de regering van Nicolas Maduro. De militaire politie trad hard op, duizenden mensen werden opgepakt en veel van hen zijn voorgeleid voor militaire tribunalen. Nu lijkt de rust weergekeerd, maar de meer dan honderd gedode jongeren zijn niet vergeten.VPRO-verslaggever Edwin Koopman ging naar hoofdstad Caracas en maakt de balans op van vier maanden opstand. Een reportage.

meer van Bureau Buitenland