In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

De Taliban zijn terug van nooit weggeweest

Het kabinet overweegt tientallen commando’s naar Afghanistan te sturen als uitbreiding op de huidige missie. Zij zullen helpen bij het trainen en adviseren van Afghaanse speciale eenheden. Maar heeft zo’n missie nog wel zin? We spreken hierover met defensiespecialist Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische Studies en Afghanistan-deskundige Bette Dam.

En docent werktuigbouwkunde John Langerak komt sinds 2000 bijna elk jaar voor zijn organisatie School Support 4 Afghanistan lesmateriaal en apparatuur brengen. Hij is net terug van een reis van vijf weken in Afghanistan.

Vrouw als sultan zorgt voor ophef in Indonesiƫ

‘Als de sultan overleden is gooien we zijn vrouw en vijf dochters het paleis uit.’ Broers en zussen van de sultan van Yogyakarta zijn woedend, omdat deze invloedrijke vorst zijn oudste dochter de troon wil nalaten. Een vrouwelijke sultan is volgens velen not done in dit voornaamste vorstendom van Indonesië. Het sultanaat geldt nog steeds als belangrijk spiritueel centrum. Indonesië-kenner Tom Hoogervorst verteltover de recente koninklijke ruzie.

Politieke moord verhuld door lavastroom

In Guatemala wordt nog steeds met man en macht gezocht naar slachtoffers van de vulkaanuitbarsting. Maar de gruwelijke moord op twee belangrijke boerenleiders wordt daardoor nauwelijks opgemerkt. Verontrustend, vindt Guatemala-deskundige Marlies Stappers. Volgens haar wordt de natuurramp misbruikt om de inheemse gemeenschap de mond te snoeren.

Populisme tour door Europa

Het nieuws staat bol van de recente verkiezingsuitslagen. En vooral de nieuwe regering in Italië waarbij een opkomst van het rechtspopulisme wordt vastgesteld. Politiek wetenschapper Cas Mudde, gerenommeerd specialist in politiek extremisme en populisme, en verbonden aan de University of Georgia in de Verenigde Staten, is bezig aan een lezingen tournee door Europa. De "European Populism Tour 2018". En Bureau Buitenland maakt onderdeel uit van die tour.

meer van Bureau Buitenland