VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 19.00 tot 19.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

De datsja, deel 1: jongeren in het Rusland van Poetin

Een hele nieuwe generatie mag straks voorde eerste keer stemmen. Deze jongeren zijn geboren na de Sovjet-Unie en weten niet beter dan dat in Rusland Poetin aan de macht is. Wat zijn hun ideeën,dromen en idealen? Met Eva Cukier, Ruslandredacteur bij NRC, en Nina Targan Mouravi, Ruslandkenner en coauteur van het binnenkort te verschijnen boek Poetins Rechtbank nemen plaats in de datsja.

De Datsja, deel 2: het Russische buitenlandbeleid

Rusland wordt in het Westen gezien als agressor op het internationale toneel, met de annexatie van de Krim, het optreden in Syrië en inmenging in de Amerikaanse verkiezingen als voorbeelden. Maar zelf stelt Rusland alleen de eigen belangen te beschermen en ziet juist het Westen als bedreiging. Wat zijn de ambities achter het Russisch buitenlandbeleid en hoe kunnen wij daarmee het beste omgaan? Die vragen staan centraal in de tweede aflevering uit onze Rusland-serie ‘De Datsja’, waarin oud-topdiplomaat Adriaan Jacobovits de Szeged en Ruslandkenner Joris van Bladel te gast zijn.

De datsja, deel 3: wie komt er na Poetin?

President Vladimir Poetin wordt herkozen, dat staat wel vast. Maar het wordt zijn laatste termijn, als de grondwet niet verandert. Poetins partij, Verenigd Rusland, is oppermachtig. Bij gebrek aan krachtige politieke tegenstanders kan hij straks zelf bepalen hoe zijn opvolging verloopt. Wie staan er te trappelen om het stokje van hem over te nemen, of is er al een beoogde kroonprins? In de derde aflevering van onze serie De datsja blikken we vooruit naar de periode na Poetin. Met Hubert Smeets van Raam op Rusland en schrijver van het boek De wraak van Poetin.

De datsja, deel 4: op zoek naar ‘de gewone Rus’

Wat weten wij eigenlijk echt over Russen? Een volk van 144 miljoen mensen verdeeld over elf tijdzones. En nee, Poetin telt niet mee en verval niet in clichés als dashcam-video's, flessen wodka of baboesjka's. In ons vierde en laatste bezoek aan de Bureau Buitenland-datsja, praatten we met Arnout Brouwers, oud-Ruslandcorrespondent en auteur van het boek Rodina, en met de Russische documentairemaker Alina Bezoeglaja. Niet over het Kremlin, maar over de gewone Rus, 'Ivan met de Bontmuts', die ook voorbij de stadsgrenzen van Moskou en Sint-Petersburg woont.

meer van Bureau Buitenland