VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

De Zomer Express

Onze zomerserie De Zomer Express duurt tot en met 18 augustus. Iedere avond praten we uitgebreid met een gast over een land, een thema of een regio. Uiteraard houden we ook tijdens de Zomer Expres het nieuws bij. 

Bram Janssen, fotojournalist in het Midden-Oosten

De prijswinnende Nederlandse journalist Bram Janssen reist voor persbureau Associated Press naar de grote brandhaarden in de wereld. Hij werkte nog maar een paar weken in het Midden-Oosten toen terreurgroep IS in 2014 het kalifaat uitriep, wat zijn werk tot op de dag van vandaag blijft beheersen. Hij was getuige van de eerste Amerikaanse luchtaanvallen, noteerde tal van horrorverhalen van vluchtelingen en volgde uitgebreid het Iraakse leger aan de frontlinies van Sinjar, Falluja en Mosul. Bram Janssen is net terug uit Irak en vertelt over zijn werk.

Een nieuwe wind in Libanon

Hier in Europa pleiten we voor opvang in de regio, en in Libanon gebeurt dit ook massaal. Het buurland van Syrië telt zo´n 1,5 miljoen vluchtelingen. Dat is zelfs één op vier van de bevolking. De laatste tijd lopen de spanningen hoger op, en vorige week werden er al een paar duizend Syriërs teruggebracht naar hun thuisland. Waait er een nieuwe wind in Libanon? Politicus en Midden-Oosten expert Petra Stienen is net terug van haar reis naar het land.

Han ten Broeke

Als Tweede Kamerlid en buitenlandwoordvoerder van de VVD houdt Han ten Broeke zich actief bezig met ontwikkelingen in de wereld en het Nederlandse buitenlandbeleid. Over dat laatste publiceerde hij vorig jaar 10 vuistregels voor een realistisch buitenlands beleid, een pleidooi voor een pragmatische aanpak als het gaat om diplomatie en internationale betrekkingen.

Terug naar Turkije met fotograaf Ahmet Polat

Als fotograaf Ahmet Polat in 1999 naar Turkije reistverkeert het land in een diepe crisis. Een zware aardbeving vlakbij Istanbul eist tienduizenden slachtoffers. De tragedie en de nasleep daarvan verandert voorgoed het leven van een generatie jonge Turken, die Polat in de jaren daarna blijft fotograferen in het opkomende Istanbul. Met zijn foto’s onderzoekt hij verschillende thema’s, waaronder zijn eigen achtergrond, een veranderend Turkije en de mythe van het man - zijn. Ahmet Polat, in 2015 Fotograaf des Vaderlands, is te gast.

Challenges en censuur op Chinese social media

Chinese varianten van Twitter en Whatsapp zijn in China mateloos populair. Van bizarre body challenges tot heksenjachten op corrupte lokale ambtenaren door middel van crowdsearching: binnen de Great Firewall van China zijn miljoenen smartphonegebruikers dagelijks met elkaar in contact. Hoe gebruiken jonge Chinezen social media in een land waar kritiek niet wordt geduld en het risico van censuur altijd op de loer ligt? In De Zomer Express sinoloog Manya Koetse en hoogleraar Globalisation Studies Jeroen de Kloet。

meer van Bureau Buitenland