VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 19.00 tot 19.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Noord-Korea weer in gesprek

Morgen gaan Noord- en Zuid-Korea voor het eerst in twee jaar weer op hoog niveau met elkaar in overleg. Naar verwachting gaan de gesprekken vooral over de mogelijke deelname van Noord-Korea aan de Winterspelen. Maar Noord-Korea eist dan wel versoepeling van de sancties tegen het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. En die VN-sancties worden door China en Rusland al grotendeels genegeerd. Tweede Kamerlid Han ten Broeke (VVD) stelde al Kamervragen over de illegale smokkel van Russische olie naar Pyongyang. Hij is in onze rubriek over geopolitiek, het ‘Geobureau’, te gast samen met NRC-journalist en Korea-deskundige Casper van der Veen.Foto: Flickr/ thierry ehrmann

De Italiaan en zijn liefde voor de Beretta

Een reportage over vuurwapens in Italië. In dat land vallen per jaar zo'n achthonderd doden door het gebruik van vuurwapens. Met dat aantal slachtoffers komt Italië na de Verenigde Staten op de trieste tweede plek van de G8 landen. Het gaat om doden als gevolg van illegale vuurwapens die in omloop zijn, waarbij natuurlijk de maffia een grote rol speelt. Maar het gaat ook om legale vuurwapens, bijvoorbeeld van de vele sportschutters. Het aantal wapenvergunningen is de laatste jaren aan het stijgen. Correspondent Angelo van Schaik vraagt zich af wat de aantrekkingskracht van wapens is voor veel Italianen. (Foto: ANP ROB ENGELAAR)

Verkiezingen in eigenzinnig Tsjechië

Komende vrijdag zijn er presidentsverkiezingen in Tsjechië. Binnen de Europese Unie vormt Tsjechië samen met Polen, Hongarije en Slowakije een eigenzinnig Centraal-Europees machtsblok. De huidige president, Milos Zeman, stelt zich herkiesbaar voor een tweede termijn en maakt goede kans. Correspondent Laura Postma is te gast over de verkiezingen, de toekomst van Tsjechië en de relatie van het land met de overige lidstaten van de EU. (Foto: EPA / MARTIN DIVISEK)

De ‘Groene Meisjes’ van Jakarta

Een reportage over jonge vrouwelijke ondernemers in Indonesië die voor duurzaam en gezond kiezen. Deze ‘Groene Meisjes’ uit Jakarta streven ernaar om fastfood gezonder te maken. Terwijl iedereen palmolie gebruikt, frituren zij met kokosolie. Dit leverde hen een award op voor duurzaam ondernemen. Correspondent Wilma van der Maten bekijkt de menukaart en proeft de snacks.

meer van Bureau Buitenland