In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Verkiezingen in Beieren: die Mutter aller Schlachten

Homoseksuelen mogen net zo goed trouwen als heteroseksuelen. Dat bepaalde het Roemeense Hooggerechtshof eind vorige week. Maar deze mijlpaal in de emancipatie van de LHBT-gemeenschap kan zondag alweer worden omver gehaald. Dan gaan de Roemenen namelijk stemmen over een voorstel om het homohuwelijk in de grondwet te verbieden. Wij praten met Wielie Elhorst van het Europees Forum van Christelijke LHBT-groepen.

Battle for Brexit: het spook van The Troubles

De stroeve onderhandelingen over de Brexit zijn teruggebracht tot één heikel punt: de grens van Noord-Ierland. De huidige open grens met de Republiek Ierland staat symbool voor veel meer dan wel of niet bij de Europese Unie willen blijven. Onder de oppervlakte sluimert nog steeds het langdurige conflict tussen Unionisten en Republikeinen dat twintig jaar geleden werd beëindigd door het Goede Vrijdagakkoord. Maar die vrede is broos en de aanstaande Brexit rijt oude wonden open. In onze rubriek ‘Battle for Brexit’ aandacht voor de Noord-Ierse grens en alle gevoeligheden die daar tot op de dag van vandaag spelen. Hieke Jippes was 25 jaar lang NRC-correspondent in het Verenigd Koninkrijk.

Hoop te midden van wantrouwen in Bosniƫ

Onder alle drie de etnische bevolkingsgroepen die in Bosnië tijdens de oorlog met elkaar vochten, overheerst nog steeds een gevoel van wantrouwen. Maar er is ook een lichtpunt: de kleine, maar groeiende multi-etnische protestbeweging Pravdaza Davida probeert een alternatief te bieden voor nationalistische campagnes. Een alternatief voor politiek langs etnische scheidslijnen. En dat is nieuw. Journalist Goran Trkulja is net terug uit Bosnië-Herzegovina, het land waar hij opgroeide en waar vanuit hij vluchtte voor de oorlog naar Nederland. Hij volgde daar de laatste stembusgang en vertelt over deze jongerenpartij die zich steeds sterker profileert.

Moord op de waarheid

Moorden op kritische journalisten: het leek altijd iets van verre landen als Mexico of Nigeria. Maar met de moord op de Bulgaarse onderzoeksjournalist Victoria Marinova staat de teller in Europa inmiddels ook al op drie in een jaar tijd. Marinova deed onderzoek naar fraude met EU-fondsen en werd gisterendood gevonden na te zijn verkracht en gewurgd. Wat zit er achter deze aanslagen op journalisten en in hoeverre moeten we ons ook in Nederland zorgen maken? Te gast is Leon Willems van de organisatie Free Press Unlimited.

Hongkong in het gareel?

De vrijheden die Hongkong nog steeds geniet ten opzichte van het Chinese vasteland lijken ernstig te worden ingeperkt. Wie zich niet voegt naar de koers uit Beijing, ondervindt daarvan nu direct gevolgen. Dat laat het incident zien rond de Britse journalist, Victor Mallet, die er al jaren woont maar geen nieuw visum krijgt omdat hij niet naar de autoriteiten luisterde. Ook is er onlangs een politieke partij verboden en dreigt een tweede in de ban te worden gedaan. Kathleen Ferrier woonde vijf jaar in Hongkong, is net terug en vertelt in Bureau Buitenland over ‘het nieuwe normaal’ in deze miljoenenstad.

meer van Bureau Buitenland