VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Reportage: Grote oliepijplijn Canada gaat niet door

De Canadese provincie Alberta ligt bovenop een van de grootste oliereservoirs ter wereld. Canada wil die olie graag exporteren; en daarom waren er plannen voor een pijpleiding van 4500 km naar het oosten. Maar eind augustus verscherpte de regering van Justin Trudeau de milieuregels. Dat was een van de redenen voor het grote bedrijf TransCanada omde Energy East Pipeline vorige week af te blazen. Jacqueline Maris reisde naar Hardisty in Alberta waar de ruwe teerolie al decennialang de pijpleiding ingaat. Een reportage uit dit prairiestadje, met 564 inwoners, dat het op een na grootste oliedistributiecentrum van Noord-Amerika is. Hoe denken de boeren van Hardisty over olie, teerzand en milieu?

Het buitenlandbeleid van het nieuwe kabinet

Hoe zit het met het buitenlandbeleid van Rutte III? Het kabinet, zo kondigt het zelf aan, investeert fors in diplomatie, krijgsmacht en ontwikkelingssamenwerking. PvdA- Europarlementariër KatiPiri en politiek-redacteur Marc Chavannes bespreken de gevolgen van het komende beleid.

Machtsspel in China

In China is de top van de Communistische Partij vandaag bijeen gekomen om de agenda van het Partijcongres vast te leggen, dat volgende week woensdag van start gaat. Dit congres markeert het einde van president Xi Jinping's eerste regeringsperiode en het begin van zijn tweede. Met welke uitdagingen krijgt China de komende vijf jaar te maken? En hoe verstevigt het land zijn uitermate belangrijke rol in de wereld? Xi Jinping (Frank Pieke, Universiteit Leiden) gaat in gesprek met zijn voorganger Deng Xiaoping (Garrie van Pinxteren, voormalig China-correspondent).

Hamas en Fatah akkoord

Hamas en Fatah, de twee Palestijnse partijen, zijn tot een akkoord gekomen dat voor verzoening moet zorgen. Hamas, die nu nog de macht in Gaza heeft, zal deze per 1 december overdragen aan de Palestijnse regering. Zal dit een einde maken aan de geïsoleerde positie van de Gaza? En dus hoop bieden voor haar inwoners die al jaren onder slechte economische omstandigheden leven? Leila Jaffar, Palestijns-Nederlander, consultant in de internationale communicatie.

meer van Bureau Buitenland