VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

maandag

Reportage: milities ter bescherming van de koe

Onlangs werd in het Indiase Rajasthan een islamitische melkboer doodgeslagen door radicale hindoes. Zij dachten dat de man van plan was zijn koeien te slachten. En dat is in India het zoveelste dodelijke incident de afgelopen jaren. Een reportage van India-correspondent Aletta André over het gewelddadige optreden van vrijwillige milities ter bescherming van de koe.

woensdag

De zandmaffia

Rijk worden met zand: het klinkt als een grap. Maar het is een miljardenindustrie, die zorgt voor de belangrijkstegrondstof in de bouw. Nu raakt het zand op, met catastrofale gevolgen voor mensen natuur. En de misdaad springt in het gat: een heuse ‘zandmaffia’ trekt zich helaas weinig aan van aan milieuschade. Hoe opereert deze schemerige misdaadorganisatie? En wat zijn de gevaren voor activisten die iets tegen illegale zandwinning willen doen? Collega Lorenzo Fränkel spreekt hierover met journalist Nick Meynen en milieuactiviste Sumaira Abdulali in Mumbai.

donderdag

Drama Jemen naar nieuw dieptepunt

Uit het door oorlog verscheurde Jemen bereiken ons maar weinig berichten. Wat wel naar buiten komt is weinig hoopgevend. Naast vele slachtoffers door luchtaanvallen en grote honger kampt Jemen nu ook met een cholera-uitbraak. Door vervuild water dreigt de ziekte zich snel te verspreiden. Volgens de Verenigde Naties beschikt slechts een derde van de bevolking over schoon drinkwater, en ook de toegang tot zorg is zeer beperkt. Met Marina de Regt van de Vrije Universiteit Amsterdam bespreken we de laatste ontwikkelingen.

Flashback Friday

Straight outta Imperial Courts

En de Nederlandse fotografe Dana Lixenberg won deze week in Londen de prestigieuze Deutsche Börse photography prize voor haar fotoserie over de inwoners van Imperial Courts. Luister de reportage van Laura Stek terug over de reis die ze maakte met de fotografe naar de sociaal woningbouwproject in Watts, South Central, Los Angeles.