VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Reportage: spookachtig Qaraqosh in Irak

Hun stad is bevrijd van Islamitische Staat, maar toch keren er nauwelijks inwoners terug naar Qaraqosh, dat net buiten Mosul ligt. De vijftigduizend inwoners van wat ooit de grootste christelijke plaats in Irak was, hebben een probleem. Ze zijn nog steeds bang voor hun moslimburen. Veel huizen zijn verwoest, en er is nauwelijks water en elektriciteit. De Nederlander Werner Nijman werkt voor de christelijke organisatie Salt en woont al jaren in Irak. Hij leidt verslaggever Hans Jaap Melissen rond in het spookachtige Qaraqosh.

BB3D #3: Talibankinderen van het zelfmoordpad af in Pakistan

En daar staat hij dan. In een drukke moskee, met een zweterige vinger op de knop. De jonge Abas (niet zijn echte naam) kreeg van de Taliban de opdracht zichzelf en de biddende mensen op te blazen. Zo zou hij een martelaar worden van de jihad, en in het hiernamaals een beter leven hebben dan op aarde. Maar Abas voelt dat er iets niet klopt. Ongelovigen bidden toch niet? Een bijdrage in 3D van Wilma van der Maten.

Op Filipijnen escaleert strijd tegen moslimextremisten

Filipijnse soldaten trekken de belegerde stad Marawi binnen. In deze zuidelijke provinciestad houden extremisten van Islamitische Staat een groep burgers gegijzeld. Dit nadat ze eerder de lokale politiecommandant hadden onthoofd. President Duterte heeft op het eiland Mindanao, waar Marawi ligt, onmiddellijk de staat van beleg afgekondigd. Nu dreigt hij die noodtoestand ook voor de rest van het land te laten gelden. Mensenrechtenorganisaties vrezen dat de omstreden leider hiervan misbruik gaat maken, net zoals dictator Marcos vroeger deed. Steven Schoofs van de Universiteit van Gent doet onderzoek in het zuiden van de Filipijnen en is te gast.

Bellen met de Wereld: homohuwelijk in Taiwan

Goed nieuws voor homo’s en lesbiennes in Taiwan, het eiland gaat het homohuwelijk toestaan. Taiwan is het eerste land in Azië waar mensen van hetzelfde geslacht nu met elkaar mogen trouwen. Bureau Buitenland belt met Sukey. Zij wil zo snel mogelijk met haar Taiwanese vriendin trouwen.

Flashback: 16 juni 2015

Reportage: Afera uit Srebrenica

Srebrenica. De naam en de plaats zullen altijd verbonden blijven met de genocide van 1995. De inwoners worden nog dagelijks herinnerd aan de moord op 8.000 moslimmannen en jongens door de Bosnisch-Servische troepen van generaal Ratko Mladic. Maar na twintig jaar is het voor velen ook tijd om de aandacht te richten op de toekomst. Vooral de jonge generatie wil niet langer in het verleden blijven hangen. Correspondent Mitra Nazar bezoekt Srebrenica ruim een maand voor de grote herdenking op 11 juli en volgt daar Afera, een multi-etnische rockband met een missie.