VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

maandag

Muziek als brug in Brussel

Een reportage van verslaggever Edwin Koopman over de Belgische saxofonist en componist Luc Mishalle, die morgen de Prinses Margriet Cultuurprijs ontvangt. Mishalle is de drijvende krach achter een project waarbij in Brusselse probleemwijken immigranten en autochtonen samenkomen om muziek te maken.

Hier terugluisteren.

dinsdag

Trump dreigt met opblazen klimaatakkoord

De Amerikaanse president Trump ontpopt zich tot 's werelds grootste vijand van het klimaat. Zijn campagnebelofte om uit het in Parijs gesloten klimaatakkoord te stappen, wil hij zo snel mogelijk vervullen. De verwachting is dat de Amerikaanse president deze week met een besluit komt. Wat zijn de gevolgen van een internationaal klimaatverdrag zonder de VS? Een gesprek met het hoofd van het Clingendael Sustainability Centre Louise van Schaik, en met klimaatonderhandelaar en Nobelprijs-winnaar Bert Metz van de European Climate Foundation.

Hier terugluisteren.

woensdag

Geobureau: VS en Turkije op ramkoers?

De Amerikanen gaan hun Syrisch-Koerdische bondgenoten in de strijd tegen IS bewapenen. Deze militie moet met de hulp van Amerikaanse strijdkrachten helpen Raqqa, de onofficiële hoofdstad van het kalifaat in Syrië, te heroveren. Het Amerikaanse besluit is een klap in het gezicht van de Turkse president Erdogan. Hij beschouwt de Koerdische strijders als onderdeel van de in zijn land verboden PKK. Saillantdetail: Erdogan reist volgende week af naar Washington om Trump te ontmoeten.De grote vraag is: wat betekent deze zet voor de relatie tussen de twee NAVO-landen? We praten erover in ons Geobureau met VPRO-journalist en Turkije-deskundige Halil Özpamuk en defensiespecialist Peter Wijninga van het Haagse Centrum voor Strategische Studies.

donderdag

Venezuela: Rappen tegen geweld

In Venezuela gaan dagelijks duizenden mensen de straat op om te protesteren. Er vallen doden en tientallen gewonden. De onvrede over de regering van Nicolas Maduro neemt toe, vooral onder jongeren. Een van hen is de Venezolaanse reggaezanger Juan Chacon, beter bekend als OneChot die zingt over het endemische geweld in zijn stad.  Kort na zijn hit “Rotten Town” werd OneChot zelf het slachtoffer van een schietpartij. Collega Edwin Koopman zocht hem op in de hoofdstad Caracas.

Hier terugluisteren.