Bureau Buitenland Zomer Express (10)

Roel von Meijenfeldt

Na 37 jaar aan de macht, moest de Zimbabwaanse president Robert Mugabe eind vorig jaar vertrekken in iets wat geen coup mocht heten. Maandag mogen de Zimbabwanen een nieuwe president kiezen.

Roel von Meijenfeldt, oud directeur van het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie, kent Zimbabwe en de rest van Zuidelijk Afrika als zijn broekzak. De onafhankelijk democratie-expert adviseerde politieke partijen in deze regio.

over Roel van Meijenfeldt

Roel von Meijenfeldt is een onafhankelijk democratie-expert. Zijn werk op het gebied van democratische hervormingsprocessen voerde hij uit in meer dan dertig landen over verschillende continenten, met name in zuidelijk Afrika en in Oost-Europa na de Val van de Muur.

Van 2002 tot 2011 was hij de eerste uitvoerend directeur van het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (NIMD). Hij was de oprichtende voorzitter van de raad van bestuur van het European Partnership for Democracy (EPD).

In Brussel werkte hij als secretaris-generaal van het Permanent Comité van NGO's dat het EU-programma uitvoerde voor de uitroeiing van Apartheid en de overgang naar democratie in Zuid-Afrika. In de jaren tachtig was hij regio-vertegenwoordiger voor de organisatie NOVIB vanuit Harare, Zimbabwe.

Hij woont momenteel in zowel Nederland als Zuid-Afrika.

meer van Bureau Buitenland