Bureau Buitenland Zomer Express (11)

Peer Schouten

De oorlogseconomie in Afrika draait op volle toeren: onze mobiele telefoons, computers en elektronica voor de auto’s waar we in rijden, zijn gemaakt van grondstoffen die niet zelden uit conflictgebieden komen.

Met de handel in deze zogenaamde bloedmetalen, zoals coltan en tantalum, bekostigen rebellengroepen hun oorlogen. De Europese Unie heeft daarom nieuwe maatregelen genomen om dit te voorkomen. Maar heeft dit effect? Onze gast Peer Schouten, verbonden aan het Danish Institute for International Studies, laat in zijn onderzoek zien hoe wegversperringen inkomsten zijn voor de milities.

Presentatie: Rik Delhaas

over Peer Schouten

Peer Schouten heeft uitvoerig onderzoek gedaan in de Democratische Republiek van Congo, Centraal-Afrika en Zuid-Soedan. Als onderzoeker is hij vooral geïnteresseerd in de relatie tussen economie en oorlog. Naast zijn werkzaamheden voor het Deense Instituut voor Internationaal Onderzoek in Kopenhagen is hij verbonden aan het International Peace Information Service in Antwerpen. Volgende maand verschijnt zijn boek 'Roadblock Politics: the logistical origins of violence in Central Africa'.

 

meer van Bureau Buitenland