Bureau Buitenland Zomer Express (12)

Marjo de Theije

Op de grens tussen Suriname en Braziliƫ woedt een ware goudkoorts. Diep in het Amazonewoud worden regelmatig nieuwe goudaders gevonden waar van heinde en verre goudzoekers op afkomen.

Antropoloog Marjo de Theije van de Vrije Universiteit in Amsterdam is gefascineerd door de negatieve en positieve gevolgen van die goudkoorts in het Amazonewoud.

over Marjo de Theije

Marjo de Theije (54) is universitair hoofddocent sociale en culturele antropologie aan de VU in Amsterdam. Haar onderzoek focust op de culturele, sociale, economische en milieugevolgen van kleinschalige goudwinning in de Amazone-regio, met name in het grensgebied van Suriname, (Frans-)Guyana en Brazilië.

Deze goudwinning is voor tienduizenden mensen in deze regio de belangrijkste inkomstenbron, maar heeft ook grote negatieve gevolgen omdat de activiteiten niet gereguleerd en vaak vervuilend zijn. Bovendien ontstaan er spanningen tussen de oorspronkelijke bevolking, overheidsagenten en nieuwkomers in de gebieden met goudaders. De impact van die goudwinning, zowel groot- als kleinschalig, neemt wereldwijd toe. Antropoloog De Theije probeert antwoord te vinden op de vraag hoe hiermee om te gaan.  

meer van Bureau Buitenland