Bureau Buitenland Zomer Express (18)

Dore van Duivenbode & Marek van de Watering

Polen kiest steeds vaker een andere weg dan West-Europa. Zo weigerde het land vluchtelingen op te nemen, zette de regering de rechtsstaat naar haar hand en ook over de gelijke behandeling van minderheden wordt stevig gebakkeleid.

Voor de EU is Polen een van de vervelendste jongetjes uit de klas. Regelmatig klinkt de Brusselse megafoon en wordt, in de ogen van Polen, hen de les gelezen. Is de EU te streng voor deze jonge democratie?

In de Bureau Buitenland Zomer Express vanavond twee gasten die beiden een Poolse moeder hebben en regelmatig in Polen komen. Kunstenaar Marek van de Watering en journalist Dore van Duivenbode, auteur van het deze maand te verschijnen boek 'Mijn Poolse huis'.

over Dore van Duivenbode

Dore van Duivenbode (1985) schrijft literaire non-fictie en maakt documentaires.  Ze heeft een Poolse moeder en komt nog vaak in Polen. Ze studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en werkte voor onder meer voor NRC, KRO-NCRV en de VPRO. Op 28 augustus verschijnt haar boek Mijn Poolse huis bij Uitgeverij De Geus. In maart 2019 start bij de VPRO de reisserie door Polen met regisseur Britta Hosman, waarvoor ze nu aan het draaien is.

over Marek van de Watering

Marek van de Watering (1982) is kunstenaar, onderzoeker en docent. Hij heeft een Poolse moeder en komt nog vaak in Polen. Van de Watering onderzoekt sociale en visuele conventies binnen uiteenlopende groepen waar hij zich tijdelijk in onderdompelt; van wetenschappers en kunststudenten tot advocaten, modelbouwers en voetbalhooligans. Hij gebruikt dat onderzoek als basis voor het maken van performances, video’s, sculpturen, workshops, lezingen en geschreven tekst of kritiek. Nadat hij zijn Master titel in Informatiekunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam cum laude behaalde en als onderzoeker aan diezelfde universiteit verbonden was, studeerde hij aan de Gerrit Rietveld Academie, waar hij nu als docent werkzaam is.

Website: Marek (Roman) van de Watering

meer van Bureau Buitenland