Bureau Buitenland Zomer Express (2)

Simon Wintermans

De tweede gast in de Zomer Express is Simon Wintermans. Hij woont sinds 1996 in Pécs, heeft vier kinderen daar en heeft Hongarije zien veranderen van een communistisch bolwerk tot een semi-autocratisch land onder premier Viktor Orbán.

De Nederlander is een lokale beroemdheid door zijn tulpenacties, fietsreizen en zijn leidende rol in de protestbeweging tegen Orbán – omdat bijna geen Hongaar het durft. Een gesprek over het land dat worstelt met zijn verleden, het zijn van een democratie én de EU, maar waar het ook goed toeven is.

over Simon Wintermans

Simon Wintermans (53 jaar) komt sinds 1987 in Hongarije en woont er sinds 1996. Hij is getrouwd met een Hongaarse en heeft vier Hongaarse kinderen. Hij woont in de Zuid-Hongaarse stad Pécs en is bevriend met de burgemeester, hoewel hij het niet eens is met diens politieke standpunt. Hij heeft vijf jaar lang (tot 2013) een tulpenfestival georganiseerd, gaf een jaar les aan de universiteit en organiseert nu demonstraties tegen de regering.

Slag aan de Donau

Eerder dit jaar, op 8 april, vonden de parlementaire verkiezingen in Hongarije plaats. De Fidesz-partij van de zittende premier Viktor Orbán werd daarbij opnieuw tot de grootste verkozen. In aanloop naar de stemmingsronde portretteerde Tegenlicht het land, waar West-Europese waarden als de scheiding der machten, vrije media en vrijheid van onderwijs onder druk zijn komen te staan.

Bekijk de aflevering via de link hiernaast of klik hier.

meer van Bureau Buitenland