Bureau Buitenland Zomer Express (21)

Tonia Dabwe

Hoewel Liberia een van de armste landen ter wereld is, bezit het alle grondstoffen om rijker te zijn dan Nederland. Tonia Dabwe zag als tiener het land van haar vader onderuitgaan door de Eerste Liberiaanse Burgeroorlog.

Met haar Stichting Mineke Foundation, vernoemd naar haar in de oorlog vermist geraakte Nederlandse moeder, draagt ze nu bij aan de wederopbouw van haar land. Over de kansen van Liberia is Tonia Dabwe vanavond te gast in de Bureau Buitenland Zomer Express.

over Tonia Dabwe

Tonia Dabwe (43) groeide op in Liberia en zet zich nu in voor kansarme Liberianen. In 2013 werd zij uitgeroepen tot African Woman of the Year door de internationale organisatie Women4Africa.

Haar Liberiaanse vader kwam in Deventer studeren, waar hij Tonia's moeder ontmoette. Samen ging het stel naar Liberia, waar ze een school stichten en mensen leerden om zelfvoorzienend te worden. Toen de burgeroorlog uitbrak, moest het inmiddels driekoppige gezin noodgedwongen vluchten.

Met de Stichting Mineke Foundation, vernoemd naar haar moeder die tijdens de oorlog vermist raakte, draagt Tonia een steentje bij aan de wederopbouw van het land. Daarnaast biedt ze met haar eigen bedrijf SoVenture strategische advies- en projectmanagementdiensten aan voor met name Nederlandse en West-Afrikaanse bedrijven, investeerders en overheidsinstanties.

meer van Bureau Buitenland