Bureau Buitenland Zomer Express (3)

Rogier Creemers & Maaike Okano-Heijmans

China krijgt steeds meer grip in Europa en bouwt desnoods zonder Brussel aan Europese projecten. Of het nu gaat om miljardeninvesteringen in Servië of het op het matje roepen van Europese luchtvaartmaatschappijen.

Hoe beïnvloedt het ons dagelijks leven als China zich weet te ontpoppen tot de belangrijkste speler op het wereldtoneel? De derde aflevering van de Bureau Buitenland Zomer Express gaat over de kansen, bedreigingen en de geopolitieke veranderingen van China in Europa. Te gast zijn Chinakenner Rogier Creemers en Clingendael-onderzoeker Maaike Okano-Heijmans

over Rogier Creemers

Rogier Creemers is onderzoeker Chinees Recht. Hij groeide op in België waar hij aan de Universiteit Leuven in 2006 zijn Masterdiploma's in Internationale Betrekkingen en Chinese Studies behaalde. Aan de Universiteit Maastricht deed hij promotie-onderzoek naar de complexe relaties tussen mediapiraterij in China, internationale handel en mondialisering.

Hij heeft bijgedragen aan artikelen in kranten zoals de New York Times en de Financial Times. Sinds 2011 is hij werkzaam als postdoctorale onderzoeker aan de Universiteit van Oxford waar hij voornamelijk onderzoek doet naar Chinees Internet en Media Recht. Voor zijn blog China Copyright and Media vertaalt hij regelmatig Chinese beleidsstukken. Zijn meest bekende vertaling gaat over het sociale krediet-systeem.

over Maaike Okano-Heijmans

Maaike Okano-Heijmans is diplomatiedeskundige en werkt sinds 2006 bij het Clingendael Instituut in Den Haag. Voor de denktank doet ze onder meer onderzoek naar China's economische betrekkingen met Europa en Nederland in het bijzonder.

de nieuwe zijderoute

Het oude Europa is in verval en de economische voorspoed in Azië, Afrika en Zuid-Amerika gaat aan onze neus voorbij. Het machtscentrum verschuift langs de lijnen van de nieuwe zijderoute, van west naar oost. Hoe zullen wij ons aan die nieuwe wereldorde moeten aanpassen? In de Tegenlicht-aflevering 'De nieuwe zijderoute' houdt de Britse historicus Peter Frankopan ons een spiegel voor.

Bekijk de aflevering via de link hiernaast of klik hier.

meer van Bureau Buitenland