Bureau Buitenland Zomer Express (6)

Kris Ruijgrok en Uyên Lu

De manier waarop China haar burgers online nauwgezet controleert, maakt school in de regio. Facebook, Twitter en Instagram zijn in landen zoals Vietnam en Maleisië razend populair, maar dat gaat niet zonder inmenging van de regering.

Een leger van 10.000 ‘cybertroepen’ moet het sociale mediaverkeer van Vietnam in de gaten houden. En in Maleisië zijn onder het mom van wetten tegen nepnieuws bloggers, activisten en kunstenaars die zich uitlaten tegen de regering opgepakt en gestraft. Over de verslechterde internetvrijheid zijn te gast de Vietnamese activist Uyên Lu en politicoloog Kris Ruijgrok, die voor zijn PhD onderzoek deed in Maleisië.

over Kris Ruijgrok

Politicoloog Kris Ruijgrok (1987) komt sinds 2016 in Maleisië. Hij studeerde Political Science aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Universiteit van Essex.

Voor zijn PhD aan de Universiteit van Amsterdam deed hij onderzoek naar de samenhang tussen internetgebruik in autoritaire regimes en protesten tegen die regering. Hij heeft interviews gehouden in Maleisië met mensen die deelnamen aan de Reformasi protesten en de Bersih protesten.

over Uyên Lu

Uyên Lu (1964) is een Vietnamese activiste. Haar vader was militair bij het Zuid-Vietnamese leger en toen Vietnam herenigd werd, probeerde hij zijn vier dochters het land uit te krijgen. Dit lukte na de derde vluchtpoging in 1980. Via een opvangcentrum in Singapore kwam ze terecht in Nederland.

Over haar vlucht schreef ze het boek Verborgen Veerkracht. In 2008 ging ze voor het eerst weer terug naar Vietnam. Vanuit Nederland is ze actief als mensenrechtenactivist.

meer van Bureau Buitenland