Bureau Buitenland Zomer Express (7)

Joost Oranje & Elske Schouten

Trump, Brexit, terreurdreiging en migratie: buitenlands nieuws kan op veel interesse rekenen. Maar dat betekent niet dat automatisch meer wordt geïnvesteerd in correspondenten.

Daarnaast worstelen buitenlandredacties met aantijgingen van fake news en zouden ze te links zijn in hun berichtgeving. Hoe gaan de chefs van belangrijke media in ons land hier mee om? We vragen het aan NRC-adjunct-hoofredacteur Elske Schouten  en  Joost Oranje, hoofredacteur van Nieuwsuur.

over Joost Oranje

Joost Oranje (55) is sinds 2012 hoofdredacteur van Nieuwsuur. Het buitenland werd hem met de paplepel ingegoten. Hij groeide vanaf zijn vijfde tot zijn veertiende op in Jakarta, Indonesië. Ook in zijn journalistieke werk was hij veel in het buitenland, als radio en televisie verslaggever bij onder andere NOVA en Veronica Nieuwslijn en als redacteur bij NRC.

Joost bezocht ook Suriname veel, waar hij in 1992 een boek over de Decembermoorden schreef. Bij NRC won hij diverse journalistieke prijzen. Hij werkte daar 15 jaar als onder meer chef politiek en lid van de hoofdredactie. 

over Elske Schouten

De Amsterdamse Elske Schouten (37) studeerde biologie, maar koos in 2005 voor de journalistiek. Bij NRC begon ze als economie-verslaggever. In de periode 2008-2012 was ze correspondent Zuidoost-Azië voor dezelfde krant, met standplaats Jakarta. In deze periode deed ze verslag van grote gebeurtenissen: rellen in Thailand, omwenteling in Myanmar, natuurrampen zoals de tsunami en de Fukushima-kernramp in Japan.

Tussen al het werk beviel ze in het buitenland van haar dochter. Na haar correspondentschap keerde ze terug om de scepter te zwaaien over de buitenlandredactie van NRC. Nu zit ze sinds een kleine vijf maanden in de hoofdredactie van NRC Handelsblad en NRC Next.

meer van Bureau Buitenland