steun vpro

BB3D

BB3D is een 20-delige online videoserie waarin belangrijke gebeurtenissen worden verteld aan de hand van kleine persoonlijke portretten van jonge mensen over de hele wereld. Beleef het iedere week mee in 3D!

Vanaf 8 mei iedere maandag een nieuwe BB3D

BB3D #8: Het kinderkamp

Maker: Michiel Driebergen

“Pidjom! Opstaan!”, roept de commandant. Onmiddellijk ritsen de kinderen en tieners tenten open en kleden zich zo snel als ze kunnen aan. Eén van hen is Kachur, een dertienjarige jongen uit Charkov, een stad in het oosten van Oekraïne. Hij neemt deel aan een zomerkamp, georganiseerd door Azov, een vrijwillig leger van nationalisten.

Lees het hele artikel hier →

BB3D #7: De visser op de brug

Maker: Rik Delhaas

Hij staat dagelijks op de wereldberoemde Galatabrug om met een hengel zijn brood te verdienen. De ene dag heeft hij een goede vangst, de andere dag een mindere. Zo is het leven.

Mustafa, zo heet deze jonge visser, is een van de mensen uit de provincie die maar met moeite zijn hoofd boven water kan houden in Istanboel. Maar Mustafa werkt tenminste op een mooie en bekende plek die bruist van het leven. 

Lees het hele artikel →

BB3D #6: De vluchtelingenhelper

Maker: Mitra Nazar

Iedere dag komt Petar Bojović naar het park achter het busstation in Belgrado, de hoofdstad van Servië. De mensen in Belgrado noemen het ook wel ‘het Afghanenpark’ vanwege de vele vluchtelingen die daar bivakkeren.

Lees het hele artikel hier →

BB3D #5: Indiase popster met lef

Maker: Aletta André

Een klein dun meisje dat met een leren jack vol zelfvertrouwen en trots zingt over haar lage afkomst. Ginni Mahi is een ware sensatie in India. In haar liedjes roept ze op tot zelfrespect en eenheid. 

Lees het hele artikel hier →

BB3D #4: De zwerfvuilfilmer

Geluid, foto en beeld: Michiel Driebergen
Met extra beeld van: Mikołaj Musialik

De zeventienjarige Alex Tsjapaj woont in Krakau, een van de meest vervuilde steden van Europa. Hij wil filmmaker worden, om de Polen bewust te maken van het belang van milieu- en natuurbescherming.

Lees het hele artikel hier →

BB3D #3: Talibankinderen van het zelfmoordpad af in Pakistan

Maker: Wilma van der Maten

En daar staat hij dan. In een drukke moskee, met een zweterige vinger op de knop. De jonge Abas (niet zijn echte naam) kreeg van de Taliban de opdracht zichzelf en de biddende mensen op te blazen. Zo zou hij een martelaar worden van de jihad, en in het hiernamaals een beter leven hebben dan op aarde.
Maar Abas voelt dat er iets niet klopt. Ongelovigen bidden toch niet?

Lees het hele artikel hier →

BB3D #2: Moederliefde in tijden van zika

Makers: Katy Sherriff en Rafael Martins (fotograaf)

Tienermoeder Anjinha Gomes da Silva moest niks weten van haar dochtertje Lara toen ze werd geboren. Lara had een veel te klein hoofdje dat de artsen pas na de bevalling opmerkten. “Ik kon alleen maar huilen toen ik haar voor het eerst zag en wilde haar niet vasthouden”, vertelt Anjinha op haar slaapkamer in het dorp Itapissuma aan de kust van de Braziliaanse deelstaat Pernambuco. “Pas na vijf dagen in het ziekenhuis heb ik haar in mijn armen genomen en werd ze stil. Toen heb ik haar pas kunnen accepteren.”

Lees het hele artikel hier →

BB3D #1: De jonge patriotten van Marine

Maker: Saskia Houttuin

In de eerste BB3D een portret van de 20-jarige Mathilde Robert. Sinds haar vijftiende is zij militante bij de jonge patriotten-beweging van het Front National, een extreemrechtse politieke partij die haar met de paplepel is ingegoten.

Lees het hele artikel hier →

BB3D is gemaakt door de correspondenten van VPRO Bureau Buitenland voor npo3.nl.

Credits

Editor: Jos Verduyn Lunel

Audio: Alfred Koster

Voice-over: Roosmarijn Reijmer

Eindredactie: Herman Schulte Nordholt

Idee: Stefan Heijdendael