Van Japanse pop tot Wit-Russische volksmuziek en van Braziliaanse country tot psychedelische klanken uit Turkije. In de jaarlijkse zomerserie maakt Bureau Buitenland deze keer een muzikale reis om de wereld.

Vanaf maandag 18 juli, elke werkdag, tussen 13.30 en 14.00 uur, VPRO, NPO Radio 1

Aan de hand van de door de gasten gekozen muziek, duikt Bureau Buitenland in de zomerserie Verre Geluiden, in de geschiedenis, cultuur en politiek van allerlei landen.

Zo brengt actrice Meral Polat een muzikale ode aan haar vaderland Turkije, vertelt presentator Mai Verbij over haar liefde voor de Japanse popmuziek waarin ze ooit zelf schitterde, én neemt correspondent Michiel Driebergen de luisteraar mee naar Oekraïne, waar ondanks alle ellende van de oorlog, muziek en het leven met elkaar verweven zijn. De presentatie is in handen van Tim de Wit, Chris Kijne, en Sophie Derkzen.

Alle muziek uit Verre Geluiden is terug te luisteren via Spotify.

Week 1

Met country en favela muziek uit Brazilië, eigenwijze klanken uit Ethiopië, Reggae uit Jamaica, de volksliederen van Noord-Macedonië, en verboden muziek uit Belarus.

Week 2

Met muziek uit oorlogstijd in Oekraïne, de Arabische muziek uit Egypte, de ambitieuze J-Pop van Japan, de klanken uit Zuid-oost Turkije, en de muziek uit twee verschillende werelden van de Verenigde Staten.

Week 3

Met klanken van heimwee uit Italië, de strijdvaardige muziek van Namibië, protestliederen uit India, revolutionaire artiesten uit Afghanistan, en de identiteitsbepalende geluiden uit Estland en Rusland.

Week 4

Met hymnes voor de democratie uit Taiwan, klanken van heimwee uit Chili, de muziek van een nieuwe generatie uit Mali en Senegal, klassieke en volkse tonen uit Oekraïne, en de hartelijke klanken uit Congo.

Bureau Buitenland