Een panic button als oplossing? en BMDW India

Een panic button als oplossing? en BMDW India

Nederland staat aan kop van de ranglijst voor Persvrijheid. Dat meldt de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Freedom House vandaag in haar jaarlijkse rapport. De toon van het rapport is verder vrij somber. Wereldwijd daalde het niveau van de persvrijheid tot het laagste in tien jaar.
Reden genoeg dus om na te denken over hoe we andere landen kunnen helpen aan een vrijere berichtgeving. Dave Hardy van Amnesty International denkt na hoe techniek activisten en journalisten kan helpen in crisissituaties. Morgen presenteren ze de Panic Button.
Seksuele intimidatie is een groot probleem in India. Zeven op de tien vrouwen hebben slechte ervaringen. Dat meldde de Times of India onlangs na een online onderzoek. Alleen negentig procent van de gevallen werden nooit officieel gemeld. Een klein groepje onderzoekers in Bangalore probeert een oplossing te vinden voor het probleem. Ze ontwierpen de Converstation. Redacteur Luuk Ex sprak onderzoekster Sruthi Krishnan. Zij legde hem uit wat de Converstation precies is en hoe het vrouwen in India gaat helpen.

Dit fragment is onderdeel van

Bureau Buitenland

Dave Hardy van Amnesty International denkt na hoe techniek activisten en journalisten kan helpen in crisissituaties. Hij lanceert morgen de Panic Button. Redacteur Luuk Ex sprak onderzoekster Sruthi Krishnan uit Bangalore, India. Ook daar proberen ze met behulp nieuwe technologie de burgers te helpen. Correspondent Laura Postma ontmoette Slowaakse kunstenaar Tomas Rafa op het Plein van de Verlosser in de Poolse hoofdstad Warschau; een plek die symbool is geworden van de intolerantie van nationalistische groepen. Het archief van de Noord-Koreaanse propagandaposters ligt opgeslagen in Utrecht. Jarenlang verzamelde postzegelhandelaar Willem van der Bijl meer dan 1.000 posters in het gesloten land. Nu hij persona non grata is, na zijn aanhouding in 2011, kan universitair docent Koen De Ceuster overgaan tot het maken van een online database. De afgelopen week maakte president Obama een grote rondreis door Zuidoost-Azië, hij bezocht Maleisië, Japan, Zuid-Korea en Tokio. In het buitenlandpanel Bernard Hammelburg, hij is presentator van zijn eigen buitenlandrubriek bij BNR en zelf lang correspondent geweest in de Verenigde Staten, en Henk Schulte Nordholt, sinoloog en zakenman.

advertentie