Bureau Buitenland - Van wie is de Middellandse Zee?
Ook wij hebben schuld aan de chaos in Mali - Crisis dwingt Cuba tot meer economische vrijheid - Van wie is de Middellandse Zee?
Ook wij hebben schuld aan de chaos in Mali - Crisis dwingt Cuba tot meer economische vrijheid - Van wie is de Middellandse Zee?
De Malinese president Ibrahim Boubacar Keita, ofwel IBK, werd door militairen gegijzeld, waarna hij zijn terugtreden aankondigde. Maar achter deze staatsgreep - zo mogen we het denk ik wel noemen - schuilt de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren in een land waaraan het Westen de afgelopen jaren zo veel steun heeft gegeven. Europese landen als Frankrijk, maar ook Nederland, hebben jarenlang militairen in Mali gestationeerd. Hierover West-Afrika correspondent Aida Grovestins.
De Cubaanse regering wil het voor burgers gemakkelijker maken een eigen bedrijf op te richten. Een lijst die het aantal zelfstandige beroepen beperkte tot 200 zal worden ingetrokken. Aanleiding is de diepe economische crisis in het land. De nieuwe vrijheden zijn goed nieuws, zou je zeggen, maar de Cubanen zijn sceptisch. In de studio zit Marije Oosterhek, van Credit4Cuba, een organisatie die advies geeft aan kleine zelfstandige Cubanen.
Oplopende spanningen tussen Turkije en Griekenland: de ruzie over territorium in de Middellandse Zee loopt uit de hand. De olie- en gasboringen die Turkije in het zeegebied doet ziet Griekenland als intimidatie en illegaal, op hun beurt dreigen zij met militair ingrijpen. Inmiddels bemoeien ook de Europese Unie en de Verenigde Staten zich tegen het conflict aan. Donkere wolken pakken zich boven het zeegebied samen en een escalatie dreigt. Te gast in ons Geobureau zijn analist Isa Yusibov en Griekenland-correspondent Thijs Kettenis.