Bureau Buitenland - Spanningen tussen politie en jongeren in België
Een jubileum zonder feest voor Tunesische jongeren - De maaltijdbezorgers van Rome - Spanningen tussen politie en jongeren in België
Een jubileum zonder feest voor Tunesische jongeren - De maaltijdbezorgers van Rome - Spanningen tussen politie en jongeren in België
Tien jaar geleden maakte een volksopstand een einde aan de dictatuur in Tunesië, maar van een volksfeest nu is geen sprake. Sterker nog: het rommelt weer in Tunesië. In hoofdstad Tunis wordt al een week lang geprotesteerd, en lang niet altijd vreedzaam. Meer dan 600 mensen zijn inmiddels gearresteerd, onder hen vooral jongeren, en het leger is op straat ingezet om plunderingen en vandalisme te stoppen. Vanuit Tunis doet correspondent Faïrouz Ben Salah verslag.
Voor velen zijn ze hét voorbeeld van uitbuiting in de moderne economie: de bedrijven die maaltijden laten bezorgen en daarbij de eigen koeriers een minimaal salaris bieden. Terwijl de wereld in lockdown was werden deze maaltijdbezorgers, als onzichtbare steunpilaren van de horeca, ineens belangrijk en zichtbaar: ze waren de enigen die in de verder uitgestorven straten rondreden. In Italië was hun maatschappelijke rol zo vitaal, dat de vakbonden een verbetering van de arbeidsvoorwaarden opeisten. Er kwam een voorzichtig contract, maar de arbeidssituatie van de maaltijdbezorgers blijft precair. Correspondent Angelo van Schaik ging mee, maaltijden bezorgen in Rome.
In België zijn vlak achter elkaar twee mensen met een migratie-achtergrond overleden nadat zij in aanraking kwamen met de politie. Berust dit op louter toeval of wijst het op structurele problemen bij de Belgische politie? Onder minderheden is hierover in ieder geval veel onrust ontstaan. We spreken de Vlaamse criminoloog Mattias De Backer.