Bureau Buitenland - Het Libanontribunaal is failliet
Rampspoed verspreidt zich als een olievlek over Myanmar - Politie in Salt Lake City probeert imago op te poetsen - Het Libanontribunaal is failliet
Rampspoed verspreidt zich als een olievlek over Myanmar - Politie in Salt Lake City probeert imago op te poetsen - Het Libanontribunaal is failliet
Sinds de coup in februari verslechtert de situatie in Myanmar in rap tempo. In de oostelijke grensstaat Kayah zijn inmiddels zo’n 100.000 mensen op de vlucht vanwege gevechten tussen het leger en gewapende groepen. Oud-diplomaat en Myanmar-kenner Laetitia van den Assum over de VN die de noodklok luidt. Sterfte dreigt namelijk door ondervoeding en een tekort aan water.
Sinds politieagent Derek Chauvin vorig jaar zijn knie meer dan acht minuten op de nek van George Floyd zette, waardoor hij omkwam, vinden er in de Verenigde Staten protesten plaats tegen gewelddadig politie-optreden. De politie wil het vertrouwen graag herstellen. Agenten in het hele land hebben daarom projecten opgezet waarbij zij de gemeenschap ingaan om met de mensen in gesprek te gaan. Correspondent Jurriaan van Eerten nam in Salt Lake City een kijkje bij zo'n initiatief. Hij ging met een team agenten mee naar een middelbare school met overwegend zwarte leerlingen.
Binnenkort heeft het in Nederland gevestigde Libanontribunaal geen geld meer om lopende rechtszaken af te maken. Sluiting dreigt eind juli, zo is het personeel verteld. Terwijl er tegen drie verdachten, die waren vrijgesproken voor betrokkenheid bij de terreuraanslag in 2005 op oud-premier Rafik Hariri, nog steeds een hoger beroep loopt. Hoe erg is het als er nu een einde aan dit proces komt? Te gast hierover is Rianne Letschert. Zij deed onderzoek naar de gevolgen van de aanslag op de slachtoffers en nabestaanden in Libanon en was zelf ook getuige-expert tijdens het tribunaal.