Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Noord-Korea weer in gesprek; De Eikel van 2017, 3e genomineerde

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

No Deal - staatssecretaris

vanaf 00:00:53

Zoals eerder aangekondigd herschikt premier Theresa May haar kabinet. En vanaf vanmiddag worden nieuwe benoemingen bekend gemaakt. De Britse krant The Telegraph kwam vanochtend met een opmerkelijk bericht dat er ook een No Deal Minister gaat komen. Een bewindspersoon die plannen gaat maken voor als de Brexit-onderhandelingen met de Europese unie mislukken en er dus geen akkoord komt. Rem Korteweg, senior onderzoeker bij Instituut Clingendael, over de gevolgen van deze opmerkelijke keuze.

Noord-Korea weer in gesprek

vanaf 00:06:26

Morgen gaan Noord- en Zuid-Korea voor het eerst in twee jaar weer op hoog niveau met elkaar in overleg. Naar verwachting gaan de gesprekken vooral over de mogelijke deelname van Noord-Korea aan de Winterspelen. Maar Noord-Korea eist dan wel versoepeling van de sancties tegen het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. En die VN-sancties worden door China en Rusland al grotendeels genegeerd. Tweede Kamerlid Han ten Broeke (VVD) stelde al Kamervragen over de illegale smokkel van Russische olie naar Pyongyang. Hij is in onze rubriek over geopolitiek, het ‘Geobureau’, te gast samen met NRC-journalist en Korea-deskundige Casper van der Veen.Foto: Flickr/ thierry ehrmann

De Eikel van 2017: aflevering 3

vanaf 00:19:30

Bureau Buitenland houdt verkiezingen voor de ‘Eikel van het Jaar’. Want waarom raken zo weinig staatshoofden en politieke leiders in opspraak nav #MeToo, terwijl daarvoor best reden is? Tot nu toe zijn genomineerd de presidenten Donald Trump en Rodrigo Duterte. Vandaag is het de beurt aan onze derde kandidaat en die wordt genomineerd door journaliste en Zuid-Afrika-kenner Janneke Juffermans.