Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Filmrellen in India; Het Congo Tribunaal

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Politie grijpt in tegen Franse cipiers

vanaf 00:01:08

De Franse politie heeft vandaag ingegrepen bij een van de gevangenissen waar de bewakers al tien dagen in staking zijn. De cipiers willen meer geld en betere veiligheid. De Franse gevangenissen zijn chronisch overbevolkt en bewakers worden aangevallen door gevangenen. We spreken erover met correspondent Stefan de Vries in Parijs.

Rellen om een film in India

vanaf 00:06:12

In India zijn rellen uitgebroken vanwege de aangekondigde première van een film. Theaters zijn vernield door hindoenationalisten, cafés zijn uit voorzorg dicht en de politie treedt hard op. Niemand heeft hem nog gezien, maar Padmaavat is nu al een van de meest controversiële Bollywoodfilms ooit. Reden: een romantische scène tussen een islamitische sultan en de hindoeïstische koningin Padmavati. Journalist en India-kenner Devi Boerema legt uit waarom dat zo omstreden is.(foto: EPA/DIVYAKANT SOLANK)

Congo: film en werkelijkheid

vanaf 00:13:39

Deze week vielen opnieuw doden bij rellen tegen de Congolese president Laurent Kabila. Het land wordt al twintig jaar geteisterd door een bloedige burgeroorlog. Toen de Zwitserse theatermaker Milo Rau zich erin verdiepte, werd hij getroffen door het falende rechtssysteem. Daarom lanceerde hij het Congo-Tribunaal: een fictief gerechtshof, maar met échte hoofdrolspelers uit het conflict. We praten erover met Marianne Moor van vredesbeweging Pax, die gisteren uit Congo terugkeerde.

advertentie