Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

State of the Union - Afrin - Scholen in Afghanistan

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

State of the Union

vanaf 00:00:49

President Donald Trump spreekt over een paar uur het Amerikaanse Congres toe tijdens zijn eerste State of the Union. Het is voor de Amerikaanse president een uitgelezen kans om positief op het afgelopen jaar terug te blikken en zijn beleid voor het komende uit te rollen.We blikken vooruit met NRC-correspondent Guus Valk. Foto: EPA/Shawn Thew

Scholen inrichten met de Taliban als buren

vanaf 00:07:08

Afghanistan wordt geplaagd door vele aanslagen op moskeeën, hotels en recent op het kantoor van de hulporganisatie Save the Children in de stad Jalalabad. Daarbij vallen honderden slachtoffers. Maar John Langerak, docent werktuigbouwkunde bij mbo-school Scalda in Terneuzen, is niet bang uitgevallen en gaat dit jaar weer naar Afghanistan. Hij helpt daar met de inrichting van technische scholen. Twee containers vol met door hem ingezamelde machines en materiaal gaan vooruit. Een reportage van Özlem Bulgan.

Geobureau: Afrin

vanaf 00:13:10

De Turken zetten met hun aanval op de Koerdische militie YPG de zaak verder op scherp in Noordwest Syrië. President Erdogan wil met hulp van vers gerekruteerde Syrische rebellen de Koerdische beweging vernietigen. Hierdoor wordt Amerika gedwongen partij te kiezen tussen hun bondgenoten in de strijd tegen Islamitische Staat en NAVO-bondgenoot Turkije. Ondertussen vragen de Koerden op hun beurt om ondersteuning vanuit Damascus. Over de gevolgen van de Turkse actie spreken we in ons met Koerden-deskundige Michiel Leezenberg (UvA)en Turkije-deskundige Petra de Bruijn (Universiteit van Leiden).

advertentie