Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

VN-rapport: kroonprins Saoedi-Arabië zit achter moord Khashoggi - De EU-migratiepolitiek deugt niet maar werkt ook niet - Vallen Hongaarse academici straks direct onder de regering?

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

VN-rapport: kroonprins Saoedi-Arabië zit achter moord Khashoggi

vanaf 00:00:58

Er is "overtuigend" bewijs dat de kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohammed bin Salman, en andere Saoedische hoogwaardigheidsbekleders verantwoordelijk zijn voor de moord op de journalist Jamal Khashoggi, in Istanbul eind vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Verenigde Naties. Midden-Oosten-deskundige Paul Aarts duidt het rapport.

De EU-migratiepolitiek deugt én werkt niet

vanaf 00:06:52

Ruim twintig organisaties luidden voorafgaand aan de EU-top de noodklok: het Europese migratiebeleid draagt bij aan ernstige mensenrechtenschendingen. Bovendien werkt het contraproductief omdat het de onveiligheid voor vluchtelingen juist vergroot. Vooral het uitbesteden van grensbewaking aan beruchte milities, zoals in Soedan, is de critici een doorn in het oog. Mirjam van Reisen, van de Universiteit Tilburg, is één van de auteurs van een pittige brandbrief hierover aan EU-voorzitter Donald Tusk.

Vallen Hongaarse academici straks direct onder de regering?

vanaf 00:15:40

Waarin Nederland sommige politici nog alleen van dromen, wordt in Hongarije werkelijkheid. Daar wordt de academische vrijheid onder directe staatscontrole gebracht. De overkoepelende Academie van Wetenschappen dreigt buitenspel gezet te worden. Orbáns partij wil alle wetenschappelijke instituten en researchgroepen, met alles bij elkaar zo’n 3000onderzoekers, rechtstreeks onder het bestuur plaatsen van de regering. Een wetsontwerp met dat doel komt binnenkort in het parlement ter stemming. Wetenschapper Kati Cseres (UvA) en Orsolya Réthelyi (docent Nederlands in Boedapest, universitair docent aan de Eötvös Loránd Universiteit) vertellen wat dit voor de wetenschap en universiteiten in Hongarije betekent.