Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Trump geeft Turkije ruim baan in Syrië - Langs de oevers van de Wisła, deel 1: Gdansk - Conflictresolutie in Congo

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Trump geeft Turkije ruim baan in Syrië

vanaf 00:00:48

Na een telefoontje met zijn Turkse collega Erdogan, dit weekend, heeft president Trump plotseling aangekondigd de Amerikaanse troepen toch terug te trekken uit het noordoosten van Syrië. Erdogan heeft nu alle vrijheid om daar zijn gedroomde 'bufferzone' in te richten. Hij wil wat graag af van het Koerdische gebied aan de grens met Turkije. Maar worden de Koerden, bondgenoot in de strijd tegen Islamitische Staat, zo niet vreselijk in de steek gelaten? En als Turkije de Koerden aanpakt, wie bestrijdt Islamitische Staat dan nog en wat gebeurt er met alle IS-strijders die nu bij de Koerden vastzitten? Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma over de gevolgen van het plotselinge besluit van Trump.

Langs de oevers van de Wisla, deel 1: Gdansk

vanaf 00:08:20

Deze hele week in Bureau Buitenland een reportage serie over de twee gezichten van Polen: in de aanloop naar de Poolse parlementsverkiezingen op zondag 13 oktober reizen journalisten Dore van Duivenbode (van de VPRO Reisserie Moja Polska) en Michiel Driebergen (Oost-Europa-verslaggever van Bureau Buitenland) langs de Wisla, de rivier die Polen ideologisch in tweeën splijt. Michiel portretteert "Polen A", ofwel de liberale westoever, Dore trekt door "Polen B", ofwel het conservatieve oosten. Kan Polen ooit met één stem spreken? In het eerste deel van deze serie bezoekt Michiel Driebergen Gdansk, de havenstad in het noorden, waar hij onder andere de burgemeester ontmoet. Haar voorganger werd onlangs vermoord en de inwoners van de stad zien het somber in. Deze reportage is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten

Conflictresolutie in Congo

vanaf 00:15:31

Vooral in het oosten van de Democratische Republiek Congo zijn veel conflicten. Door klimaatmigratie, strijd om grondstoffen of mijnbouwprojecten van multinationals kan de druk hoog oplopen bij de lokale bevolking, die soms naar de wapens grijpt om de eigen grond te verdedigen. Ook al kunnen deze conflicten om land en kostbare mineralen heel bloedig worden, ze zijn niet onoplosbaar. Sterker nog, de lokale bevolking blijkt zelf behoorlijk succesvol in het vinden van vreedzame oplossingen. Marianne Moor van vredesbeweging PAX zet zich in voor conflictresolutie in Congo.