Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Sociale netwerken bieden hoop voor Latijns-Amerika - Langs de oevers van de Wisła, deel 2: de Poolse boeren

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Welkom bij de Brexit Blame Game

vanaf 00:01:04

De onderhandelingen over een nieuwe deal tusssen de regering van Boris Johnson en de EU bereiken een kookpunt in de aanloop naar de EU-top van volgende week. Maar lekker gaat het niet. De blame game is begonnen bij de Brexit. Volgens Johnson is een Brexitdeal met de EU onmogelijk door de opstelling van de Duitse bondskanselier Merkel, die onmogelijke eisen stelt. Waarop Donald Tusk reageert met: "Je wilt geen deal, je wilt geen verlenging, je wilt niet opschorten, quo vadis (waar ga je naartoe)?" Wat wil je nou, Johnson? Hierover correspondent Melle Garschagen vanuit Londen.

Langs de oevers van de Wisla: de Poolse boeren

vanaf 00:07:28

In de aanloop naar de Poolse parlementsverkiezingen op zondag 13 oktober reizen journalisten Dore van Duivenbode (van de VPRO-reisserie Moja Polska) en Michiel Driebergen (Oost-Europa verslaggever) langs de Wisła, de rivier die Polen ideologisch in tweeën splijt. Michiel portretteert "Polen A", ofwel de liberale westoever, Dore trekt door "Polen B", ofwel het conservatieve oosten. In het tweede deel van de serie worden de boeren belicht. Nu ze failliet gaan, lijkt het einde van het traditionele Poolse plattelandsleven in zicht.

Zorgwekkende statistieken in Latijns-Amerika, maar toch reden voor optimisme

vanaf 00:14:04

Het recente nieuws uit Latijns-Amerika laat een deprimerend beeld zien: de meerderheid van de bevolking is het vertrouwen in de politiek volledig kwijt. Belangrijkste oorzaak is de wijdverspreide corruptie. Onderzoek toont bovendien aan dat maar liefst een derde van alle Latijns-Amerikanen wil emigreren. Toenemend bendegeweld en armoede worden als redenen gegeven. Maar er is toch reden voor optimisme. Michiel Baud, Latijns-Amerika deskundige, vertelt over de onvermoede kracht van burgers in de regio.