Bureau Buitenland
Duitsland jaagt op Syrische inlichtingenbaas; Oorlogsmisdaden Centraal Afrikaanse Republiek onderzocht;
Duitsland jaagt op Syrische inlichtingenbaas; Oorlogsmisdaden Centraal Afrikaanse Republiek onderzocht;
Terwijl de oorlog in Syrië nog volop woedt, worden er internationaal bewijzen verzameld in de hoop dat het Assad-regime ooit vervolgd kan worden. Alle inspanningen ten spijt is het allerminst zeker dat het ooit tot vervolging komt. Syrië is geen lid van het Internationaal Strafhof, in de VN vetoot Rusland elke poging tot vervolging. Maar vandaag heeft Duitsland besloten zelf een internationaal arrestatiebevel uit te vaardigen voor de Syrische hoge militair Jamil Hassan, wegens oorlogsmisdaden. Jan Kooy van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vertelt over het bevel.
‘De prullenbak van de regio’, zo noemt de aartsbisschop van de Centraal Afrikaanse Republiek zijn eigen land. Sinds 2013 woedt er al een bloedige burgeroorlog.Maar door andere gebeurtenissen, zoals de opkomst van Islamitische Staat en de oorlog in Oekraïne, werd dit één van de vergeten conflicten in de wereld. Er is nauwelijks internationale aandacht voor. Maar deze week is er toch een speciaal strafhof opgezet, om de vele oorlogsmisdaden te onderzoeken. Maakt berechting van oorlogsmisdadigers er enige kans van slagen? Catherina Wilson, CAR-deskundige en onderzoeker aan de Universiteit Leiden, is net terug uit het door geweld geplaagde land.
He rommelt in de onderbuik van de voormalige Sovjet-Unie. In navolging van de fluwelenrevolutie in Armenië beproefde deze week een groep demonstranten in Nagorno-Karabach haar geluk, naar Armeens voorbeeld. En met opvallend succes: de politieke top van het door zichzelf uitgeroepen staatje is plots vervangen. Oost-Europadeskundige Marina Ohanjanyan duidt de ontwikkelingen in dit kleine gebied, dat een potentieel kruitvat vormt voor de hele regio. Want wat betekent politieke onrust hier voor de zeer gespannen relatie tussen Azerbeidzjan en Armenië?