Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

'Netanyahu zal vol aan de bak moeten als er verkiezingen komen' - Oekraïne en Hongarije ruziën over taalwet - De macabere zoektocht van de Eagles of the Desert

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

'Netanyahu zal vol aan de bak moeten als er verkiezingen komen'

vanaf 00:07:11

Benjamin Netanyahu kan een politieke mijlpaal halen, als langstzittende premier van Israël, áls hij na 31 mei 2019 nog steeds premier is. Áls. Want in het was een rumoerige week voor Netanyahu. Na een periode van relatieve stilte laaide de strijd tussen Gaza en Israël opeens weer op. Zijn minister van Defensie Lieberman stapte op en vandaag riep zijn Yisrael Beitenu-partij op tot vervroegde verkiezingen. Jan Franke vanuit Tel Aviv.

De macabere zoektocht van de Eagles of the Desert

vanaf 00:11:14

Ieder jaar komen er honderden migranten om in de woestijn tussen Mexico en de Verenigde Staten door vermoeidheid en uitdroging. Naarmate de grens strenger beveiligd wordt, nemen migranten die illegaal de grens over willen steken steeds grotere risico's. En dat in een woestijngebied waar de temperaturen kunnen oplopen tot boven de veertig graden en waar drugsbendes koning zijn. De lichamen van gestorven migranten blijven vaak liggen in de woestijn.Vrijwilligers van de organisatie ‘Eagles of the Desert’, opgericht door migranten, zoeken naar deze stoffelijke overschotten om ze te identificeren. Zo weet de familie tenminste wat er met hun vermiste is gebeurd. Een reportage van correspondent Jurriaan van Eerten.

Clash van nationalisme tussen Hongarije en Oekraïne

vanaf 00:19:59

Hoe week je jezelf los van een al te opdringerige buurman? Met onder meer een taalwet nam Oekraïne de afgelopen jaren afstand van Rusland. Kiev nam een wet aan die het middelbaar onderwijs in de nationale minderheidstalen onmogelijk maakt. Een taal betekent betere integratie – vooral van de Russische minderheid - is de gedachte. Een neveneffect van deze wet is dat hij ook kleinere minderheden in het westen van Oekraïne treft, zoals de Hongaren. Onder die groep is de weerstand groot, daarom roert ook de Hongaarse premier Orbán zich in de taalstrijd. Oost-Europaverslaggever Michiel Driebergen was in Zakarpatja, in het westen van Oekraïne, en doet verslag.